Više od 90 mrtvih u Jemenu za 24 sata

© SputnikSituacija u Jemenu
Situacija u Jemenu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 90 ljudi poginulo je u protekla 24 sata u sukobima u Jemenu, saopštili su danas zvaničnici.

Kako je preneo AFP, žestoki okršaji vode se danas na jugu te zemlje između šiitskih Huti pobunjenika koji uživaju podršku Irana i snaga lojalnih proteranom predsedniku Abed Rabu Mansur Hadiju, prenosi Tanjug.

U samom Adenu takođe je bilo sukoba, a avioni koalicionih snaga predvođenih Saudijskom Arabijom nastavili su bombardovanje pobunjeničkih položaja uprkos najavi u utorak o prekidu vojne kampanje, prenosi AFP.

Mete su bile predsednička palata, koju drže pobunjenici, a koja je bila poslednje utočište Hadija pre nego što je prošlog meseca napustio zemlju i otišao u susednu Saudijsku Arabiju.

Posledica vazdušnog napada S. Arabije na Jemen - Sputnik Srbija
Posrednik UN za Jemen podneo ostavku

Ratni avioni koalicionih snaga takođe su bombardovali vazduhoplovnu bazu El Anad, severno od Adena, koja se sada nalazi pod kontrolom pobunjenika.

Iz te baze je američka vojska vodila rat dronovima protiv Al Kaide, pre nego što su ih borbe primorale na povlačenje.

Sukobi dolaze u jeku poziva na dijalog da se okonča konflikt u Jemenu, u kome je, prema podacima Ujedinjenih nacija, od kraja marta poginulo više od 1.000 ljudi, od kojih najmanje 115 dece.

U međuvremenu raste pritisak na zaraćene strane da održe političke pregovore.

Posledica vazdušnog napada S. Arabije na Jemen - Sputnik Srbija
Bitka za Jemen zbog kontrole nafte

Pobunjeni Huti, koji su osvojili velike delove Jemena i proterali Hadija, zatražili su potpuni prekid vazdušnih udara koje izvodi koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom kao uslov za pregovore uz posredovanje UN, navodi AFP.

Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je sukobljene strane u Jemenu za pregovarački sto kako bi se okončali sukobi u toj zemlji.

On je dodao da je potrebno da šiitski pobunjenici Huti i oni koji mogu da utiču na njih budu spremni da sednu za pregovarački sto.

UN su već odredile posrednika i čini se da su obe strane spremne da razgovaraju o lokaciji za mirovne pregovore, kazao je on. Sada je ključno pristupiti što pre pregovorima jer je političko rešenje apsolutno neophodno, naveo je Keri.

U međuvremenu, više od 1.000 ljudi, uključujući 50 dece, poginulo je u Jemenu otkako su izbili sukobi, saopštila je juče Svetska zdravstvena organizacija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala