Kina zove srpsku vojsku na paradu u Pekingu

© AP Photo / Claudio CruzKineska vojska na pradi
Kineska vojska na pradi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije dobili su zvanični poziv da učestvuju u proslavi 70. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i vojnoj paradi u Pekingu koja će tim povodom biti održana 3. septembra.

U današnjem saopštenju Ministarstva odbrane Srbije navodi se da je poziv uputilo Ministarstvo nacionalne odbrane Narodne Republike Kine.

Vojska Srbije - Sputnik Srbija
Vojska Srbije na paradi u Moskvi 9. maja

„Poziv za učešće predstavnika Vojske Srbije upućen je s obzirom na naš doprinos pobedi u Drugom svetskom ratu, kao i zbog tradicionalno dobrih odnosa dveju zemalja i dveju vojski“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da „kineska strana ceni pažnju koju Srbija poklanja razvijanju starih i izgradnji novih partnerstava i na Istoku i na Zapadu, naročito sa onim državama koje predstavljaju strateške partnere, što se posebno odnosi na Kinu, koja je ujedno i jedan od četiri stuba spoljne politike Srbije“.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Nisam preporučio da veterani idu u Moskvu

U saopštenju se navodi da je Kina „u nekoliko navrata iskazala solidarnost“ sa srpskim narodom i vojskom kroz donacije za potrebe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, uključujući i pomoć nakon katastrofalnih prošlogodišnjih poplava.

„Srbija je ponosna na svoj veliki doprinos slamanju sila osovine tokom Drugog svetskog rata i u tom smislu aktivno je posvećena negovanju  tradicija antifašističke borbe“, navodi se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala