Dačić: Nisam preporučio da veterani idu u Moskvu

© AFP 2023 / PATRICK DOMINGOIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić demantovao je za Politiku da je iz Ministarstva spoljnih poslova (MSP) upućena bilo kakva preporuka u Predsedništvo Srbije da se na paradu u Moskvi pošalju veterani Drugog svetskog rata, a ne pripadnici garde, prenosi Tanjug.

„Predsednik je samostalno doneo odluku na osnovu Ustava i zakona“, rekao je Dačić na pitanje da li je tačno da je učešće vojnika na paradi u Moskvi bila tema na kolegijumu MSP, odgovorio je pozitivno.

„Kolegijum je dužan da raspravlja o svim aspektima odluka koje imaju spoljno-politički značaj, kao i da takve informacije razmenjuje sa drugim državnim organima. To je praksa u svim situacijama. Kao i da te informacije deli sa drugim ministarstvima“, objasnio je Dačić i podvukao da „nikakva preporuka nije upućena predsedniku niti je to od nas traženo“.

Vojna parada, posvećena 69-godišnjici pobede u Velikom otadžbinskom ratu - Sputnik Srbija
Kome smeta što će srpski vojnici 9. maja marširati Crvenim trgom?

Izvor Politike blizak vladi, međutim, tvrdi da je Predsedništvu Srbije iz MSP-a poslato takvo mišljenje i to sa faksimilom potpisa Roksande Ninčić, koja je na mestu državnog sekretara u ovom ministarstvu. Autor tog „pisma“ je, kaže isti izvor, Goran Aleksić, pomoćnik ministra.

Politika piše i da su pripreme srpskih vojnika za učešće na vojnoj paradi u Moskvi 9. maja u punom jeku i da 73 mladića i dve devojke kojima je poverena ova misija uveliko uvežbavaju marširanje Crvenim trgom.

Kako za Politiku kaže Jovan Krivokapić, kapetan korvete, portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije — ovo je drugi put u novijoj istoriji da ovoliki broj pripadnika vojske učestvuje na vojnoj paradi u nekoj drugoj državi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala