Kapetan broda sa imigrantima optužen za ubistvo

© AFP 2023 / Matthew Mirabelli Spasioci nose udavljene migrante posle prevrtanja ribolovačkog broda
Spasioci nose udavljene migrante posle prevrtanja ribolovačkog broda - Sputnik Srbija
Pratite nas
U pomorskoj nesreći u Sredozemlju u nedelju poginulo je 800 ljudi, saopštili su na Siciliji predstavnici Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) i Međunarodne organizacije za migracije. Tunišanin, kapetan broda koji se prevrnuo u libijskim vodama, zbog čega je stradalo oko 800 migranata, optužen je za višestruko ubistvo iz nehata.

On, kao i jedan član posade, optuženi su i za krijumčarenje ljudi, saopštile su italijanske vlasti.

Kapetan i njegov pomoćnik uhapšeni su sinoć uveče po dolasku u Kataniju, sicilijansku luku gde su ih prebacile italijanske vlasti nakon što su izvučeni iz mora, saopštio je ministar infrastrukture Gracijano del Rio.

Brod je pretrpeo brodolom u nedelju, a udavilo se oko 800 ljudi, saopštio je UNHCR.

Donald Tusk - Sputnik Srbija
U četvrtak samit EU o imigrantima

„Možemo da kažemo da je poginulo 800 ljudi“, rekla je Karlota Sami, portparolka UNHCR-a u Italiji.

Posle razgovora sa većinom od 27 preživelih, ovu procenu je potvrdio i portparol Međunarodne organizacije za migracije Flavio di Đakomo.

„Preživeli su iz Malija, Gambije, Senegala, Somalije, Eritreje i Bangladeša“, rekla je portparolka UNHCR-a i dodala da su oni odvedeni u prihvatne centre na tom području. Samijeva je rekla da su izbeglice u subotu u 8.00 krenuli iz Tripolija velikim ribarskim čamcem u kojem je bilo više od 800 ljudi, među kojima i dece od 10 i 12 godina. U čamac se ukrcalo oko 150 Sirijaca, kao i migranti poreklom iz Eritreje i Somalije.

Najveći broj ilegalnih imigranata u EU došlo je iz Sirije - Sputnik Srbija
Mediteranska grobnica

Izbeglice su se u Libiji ukrcale na ribarski čamac dugačak 20 do 30 metara. Do prevrtanja je došlo kada se čamcu približio trgovački brod i kada je većina nagrnula na jednu stranu pokušavajući da privuče pažnju posade teretnjaka.

Evropa je često na meti optužbi zbog pasivnosti pred sve učestalijim nesrećama sa imigrantima koji preko Sredozemlja pokušavaju da stignu do starog kontinenta.

Evropska unija je juče odlučila da u četvrtak održi vanredni sastanak posvećen ovom problemu.

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala