Politika uslovljavanja: Čudan Zeman došao

© AP Photo / Darko VojinovicVijori se srpska zastava
Vijori se srpska zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Trenutno se sprovodi nedvosmislen pritisak i provokacija zvaničnog Beograda, od nekoga mnogo većeg i jačeg od Tačija. Ima li ikog da veruje kako se neka NVO sama od sebe setila da ga pozove U Beograd? Ili da veruje da je Tačiju proradila savest, pa je rešio da se prijavi istražnim organima Srbije?

„Ako predsednik Srbije tokom posete Rusiji, kao i ostali zapadni šefovi država, samo poseti spomenik vojnicima poginulim u Drugom svetskom ratu, niko ga neće kriviti“, reče Eduard Kukan, šef Delegacije Evropskog parlamenta. 

Kukan to reče lakonski, kao da ne govori o tome kako bi trebalo da se ponaša predsednik suverene države. On je i jedini koji je, zvanično, reagovao na vest o prisustvu srpskih vojnika i predsednika Srbije Tomislava Nikolića na paradi u Moskvi. 

Vojna parada, posvećena 69-godišnjici pobede u Velikom otadžbinskom ratu - Sputnik Srbija
Nikolić se nije konsultovao sa Vučićem o učešću VS na paradi

Naglašavamo zvanično, jer ne znamo da li je bilo nezvaničnih reakcija ili pritisaka. Ne znamo ni — Kukan nije precizirao, da budemo samoironični — kako bi trebalo da se ponašaju srpski vojnici koji putuju u Moskvu. Da li bi i oni morali da vode računa kako će se ponašati, da li će samo posetiti spomenik poginulim vojnicima, pa posle otići u, na primer, Mekdonalds, dok parada ne prođe?

Ne dolazi Tači u Beograd sebe radi

Ono što, međutim, znamo je da je jedan od vođa bivše OVK Hašim Tači i potpredsednik privremenih institucija na Kosovu, potvrdio dolazak u Beograd 24. aprila. Na konferenciju koju organizuje NVO iz Srbije, ali je nebitna sama konferencija. Bitno je šta se time postiže.

Znamo da nije mali broj NVO koji postoji samo da bi dobijali pare od projekata. Ili da postoje projekti, pa je onda lako naći NVO koja bi trebalo da ga sprovede. A ovo što se trenutno sprovodi je nedvosmislen pritisak i provokacija zvaničnog Beograda. I to od nekoga mnogo većeg i jačeg od Tačija.

Hašim Tači - Sputnik Srbija
Tačija dovode Britanici i Amerikanci?

Pa ima li ikog da veruje kako se neka NVO sama od sebe setila da pozove Tačija? Ima li ikog ko veruje da je Tačiju proradila savest ili da je, naprosto, rešio da skine breme tužbe sa svojih leđa i prijavi se istražnim organima Srbije?

Ne. Ovo su ozbiljne igre koje zvaničnom Beogradu — koji doista razgovara sa tim istim Tačijem, ali u Briselu i uz posredovanje Evropske unije — stavljaju u ruke mnogo više od jednog vrućeg krompira. 

Pokretni ciljevi samo niču

I ma koliko potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ponavljao da je Srbija ispunila sve obaveze, da ne dozvoljava da se bilo ko sa njom igra, i da praksu pokretnih ciljeva Srbija više ne prihvata, ciljevi su tu i stalno se pojavljuju novi.

Sam Dačić je naveo da postoje razlike između zahteva koji su javno izrečeni i dodatnih zahteva koje imaju pojedine zemlje članice EU. Premijer Vučić i ministar Dačić su od Federike Mogerini tražili da im predoči šta to Srbija tačno nije ispunila iz Briselskog sporazuma, odnosno koji su to uslovi za dalji napredak na putu evropskih integracija, a pojedini beogradski mediji pišu da za otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU nije potrebno samo sprovođenje Briselskog sporazuma, već i 11 tačaka na kojima insistira Nemačka.

Poglavlje 35 treba otvoriti na početku pregovora, navodi se u nacrtu rezolucije EP - Sputnik Srbija
Srbija na putu u EU – tek će da uslovljavaju

Ti isti veliki geopolitički igrači, ili igrač, i češkog predsednika Miloša Zemana naterali su da aterira. Zeman će biti u Moskvi, ali će umesto prisustva na paradi imati sastanak sa slovačkim premijerom Robertom Ficom. Tako se neće znati kako, zašto i u kom svojstvu je Zeman došao u Moksvu.

Ali znamo da je čudan zeman nastupio i da valja biti pametan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala