Đurić: Odmah započeti pregovore o KiM

© Sputnik / Radoje PantovićMarko Đurić, direktor Kancelarije za KiM
Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je jedno od najvažnijih i najvećih otvorenih pitanja u dijalogu Beograda i Prištine pitanje imovine i da bi razgovori o tome trebalo da počnu odmah.

„Mi mislimo da je neophodno da razgovori o imovini počnu odmah i da najnovija dešavanja u vezi Brezovice to ukazuju… Mislim da je pitanje nerešene imovine nešto što šteti svim građanima Kosova i Metohije, i Albancima i Srbima, zbog toga što nerešen status imovine odvraća strane investitore“, kazao je Đurić na konferenciji za novinare.

Planina Brezovica zimi - Sputnik Srbija
Šta će biti sa „Brezovicom“?

On je kazao da bi i Prištini bilo u intresu da umesto što nastoji da vuče jednostrane poteze, pokuša da nađe zajednički jezik sa Vladom Republike Srbije i sa Srbima koji žive na KiM.

Đurić je ukazao da je „svojina u zapadnoj civilizaciji nešto egzaktno“, a da Srbija i Srbi imaju dokaze o vlasništvu nad „ogromnim delom nekadašnjeg privrednog sistema“ na KiM, kao i da je potrebno da se o tome razgovara.

„Ako smo ulagali u nešto decenijama, ne može neko potezom pera ili gumice da izbriše sve ono što je bilo do tada“, kazao je on, prenosi agencija Beta.

Đurić je rekao da je u poslednjih 15 godina bilo nebrojanih nasrtaja na ličnu imovinu građana, ali i na društvenu, državnu i zadružnu svojinu.

„Više od 40.000 stanova od kojih je dobar deo u glavnom gradu naše južne pokrajine, Prištini, se nalazi u državini nelegalnih stanara koji su se tu uselili nakon ratnih dejstava. To je nešto što je nalaz i misije OEBS-a na Kosovu i drugih relevantnih međunarodnih misija“, naveo je Đurić.

On je ocenio da privreda na Kosovu ne može da se pokrene, ne samo zbog nesposobnosti tamošnjih političara, već i zbog nerešenih imovinskih pitanja i da to dovodi do visokog nivoa socijalnog nezadovoljstva.

Na pitanje da li se neophodnost razgovora o imovini odnosi i na preduzeća koja su privatizovana proteklih godina, Đurić je objasnio da je situacija u vezi Brezovice drugačija.

„Brezovica još od 1982. godine nije društveno preduzeće. Ovde je jasno da je JP Skijališta većinski vlasnik. Potrebno je da se razgovara i o Trepči i zemljoradničkim zadrugama. Nema razloga da se više gubi vreme, jer tako gube građani Kosova“, kazao je Đurić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala