Slučaj Dade Vujasinović na onlajn-platformi Saveta Evrope

© WikipediaDada Vujasinović
Dada Vujasinović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Slučaj smrti pod nerazjašnjenim okolnostima novinarke Radislave Dade Vujasinović 1994. godine u Beogradu jedan je od prvih koji se našao na onlajn-platformi Saveta Evrope za zaštitu novinara i novinarske profesije, koja je pokrenuta prošle nedelje.

Srpske vlasti nisu preduzele sve potrebne mere kako bi se rasvetlile okolnosti smrti novinarke nedeljnika Duga, pre tačno 21 godinu, navodi se u ovom dokumentu.

Slučaj je sa oznakom prvog stepena hitnosti, što je oznaka za najteže povrede bezbednosti novinara i novinarstva, na onlajn-platformu postavilo profesionalno medijsko udruženje Reporteri bez granica.

Radislava Dada Vujasinović nađena je mrtva u porodičnom stanu uranim jutarnjim časovima 8. aprila 1994. godine, a policija je odmah po otkrivanju tela saopštila da je Radislava Vujasinović izvršila samoubistvo pucnjem iz lovačke puške.

Njena porodica odbacila je zvaničnu verziju događaja i uporno ukazivala na propuste koji su načinjeni u istrazi, među njima i neispitivanje potencijalnih svedoka, kao ni dokaza koji su pronađeni na mestu zločina. Roditelji novinarke angažovali su nezavisne eksperte i u više navrata bezuspešno tražili ponovno otvaranje slučaja.

Nalazi nezavisnih eksperata ipak su doveli do ponovnog otvaranja istrage, ali srpske vlasti nisu bile u stanju da rasvetle okolnosti njene smrti, kako se navodi u prijavi.

U januaru 2013. Vlada Srbije je pomogla formiranje nezavisne Komisije, na čelu sa Veranom Matićem, koja je ispitala sve okolnosti pod kojima su stradali Radislava Dada Vujasinović, kao i još dvojica srpskih novinara, Milan Pantić i Slavko Ćuruvija. Do danas nije postignuto mnogo kako bi se rasvetlio ovaj slučaj, zaključuje se u prijavi na platformi Saveta Evrope.

Onlajn-platforma Saveta Evrope za promociju zaštite bezbednosti novinara i novinarske profesije pokrenuta je sa ciljem da unapredi bezbednost novinara tako što će se baviti pretnjama i nasiljem nad medijskim profesionalcima, kao i bezbednosnim mehanizmima za rano reagovanje u okviru Saveta.

Profesionalna novinarska udruženja slučajeve napada na novinare prijavljivaće direktno instituciji u Strazburu.

Pokretanju platforme SE prethodilo je potpisivanje memoranduma o razumevanju sa profesionalnim novinarskim udruženjim među kojima su Međunarodna federacija novinara, Evropska federacija novinara, Udruženje evropskih novinara i Reporteri bez granica.

Država-članica koja se pominje u slučaju prijavljenom Savetu Evrope moći će da direktno na platformi obrazloži akcije koje nacionalne institucije preduzimaju tim povodom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala