Cela Srbija pliva, podignuta pripravnost

© Sputnik / Nikolaj Sokolov / Uđi u bazu fotografijaPoplave u Srbiji
Poplave u Srbiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da je noć protekla mirno, ali da je cela Srbija prepuna vode i da su zbog najavljenih padavina pripadnici tog sektora u punoj pripravnosti. Marić je dodao da Srbiju očekuje kišovit april.

Marić je rekao da se narednih dana ne očekuju velike količine kiše, ali da padavine traju mesecima, da je sve prepuno vode i da je zato podignuta pripravnost u toku celog dana, prenosi Radio-televizija Srbije.

Klizišta Umka - Sputnik Srbija
Padavine pokrenule klizišta u Požegi i Lučanima

Načelnik Sektora za vanredne situacije je, gostujući na televiziji Pink, ocenio da poplave ne prete u meri kao krajem januara i početkom februara, pa i nedavno, pre nedelju dana, ali da je potreban oprez.

Marić je istakao da cela Srbija pliva i da su sve njive pune vode i dodao da je sinoć bio u Mojsinju kod Stalaća gde je voda plavila kuće. Upozorio je da su praktično sva mesta kritična, jer se ne mogu isključiti bujične poplave.

Marić je najavio da se u aprilu očekuje mnogo kišnih dana, da je ostvaren stalni kontakt sa preduzećem Srbijavode“ i EPS-om, da su timovi za spasavanje u slučaju poplave od subote na terenu i da su se približili svim potencijalno kritičnim tačkama.

Klizišta Umka - Sputnik Srbija
Klizišta – Srbija klizi u ponor

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije istakao je da se monitoring obavlja 24 sata, zajedno sa lokalnom samoupravom, da se pažljivo prati vodostaj i da će se pravovremeno reagovati i eventualno evakuisati ljudi, ukoliko budu ugroženi životi.

Poručio je da bi građani trebalo da slušaju naredbe nadležnih organa i upozorio da je problem, koji poplave sa sobom nose, vrtoglavi porast broja klizišta u Srbiji.

Marić je rekao da očekuje da se izmene Zakona o vanrednim situacijama u maju nađu u Skupštini Srbije.

Obrušila se jedna traka Ibarske magistrale

Zbog obrušavanja jedne saobraćajne trake na Ibarskoj magistrali nadomak Bogutovca na pravcu KraljevoRaška, saobraćaj se odvija jednom trakom, rekao je danas načelnik Odeljenja za vanredne situacije Kraljeva Radoica Kočović.

Aleksandrovačko jezero - Sputnik Srbija
Srbija pred ekološkom katastrofom

Ispod dela Ibarske magistrale kod Bogutovca, jedna traka se obrušila u kanjon prema pruzi, odnosno Ibru, tu se saobraćaj sada odvija jednom trakom i postavljeni su znaci upozorenja kako bi vozači na vreme primetili da je došlo do oštećenja, kazao je Kočović za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, magistrala je prohodna, ali na njoj ima manjih odrona od kojih je najproblematičniji onaj kod Pivnice.

Zbog velike količine vode aktivirala su se stara klizišta u Gokčanici, Pekčanici i prema Goču, dok su se u Glediću i Stanči pojavila nova klizišta.

Izlila se Zapadna Morava

Zapadna Morava u kraljevačkom kraju izlila se u priobalju u poslednjih 12 sati, ponovo plaveći put Grdica-Oplanići koji je zatvoren za saobraćaj.

Zapadna Morava je poplavila oranice, ali nije ugrozila domaćinstva. Ibar je u granicama da se izlije, ali još ne preti bunarima za vodosnabdevanje Kraljeva, rekao je Kočović.

Prema njegovim rečima, probleme bi moglo da napravi otapanje snega sa okolnih brda, ukoliko naglo otopli.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala