Premijer Iraka: Nemamo šansu protiv ID ako nastavi da regrutuje strance

© AP PhotoPremijer Iraka Hajder al-Abadi
Premijer Iraka Hajder al-Abadi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Iraka Hajder al-Abadi izjavio je da regionalna vojska „nema šanse da pobedi Islamsku državu“, ako teroristi budu nastavili sa regrutovanjem stranaca. Al-Abadi je naveo da je teško da se vodi borba protiv Islamske države ako ona bude nastavila sa „ispiranjem mozgova“.

Ako ID nastavi da regrutuje toliko pristalica iz drugih zemalja, onda nema armije u našoj regiji koja bi tome mogla da se suprotstavi. Oni nastavljaju da regrutuju ljude, imaju jake finansijske izvore i, iskreno, uniformisana armija se tome ne može suprotstaviti sama, naveo je al-Abadi.

On je takođe naglasio da lokalno stanovništvo koje se pridružuje ID nije najveći problem, jer, kako on kaže, oni često napuštaju te redove i ne bore se sa iračkom vojskom. Kako je naveo al-Abadi, pretnja su strani borci, jer zbog njih iračka vojska nema šansu da povrati kontrolu nad državom.  

Oko 57 odsto boraca ID su Iračani. Ali, kada mi uđemo na njihovu teritoriju, zaobilazimo ih, a oni nam se ne suprotstavljaju i samo pobegnu. Problem je onih 43 odsto stranih boraca, koji su ideološki motivisani i imaju leđa uza zid, rekao je al-Abadi.

Premijer Iraka je naveo da je ID ključan problem Iraka, ali da je ova ekstremistička grupa pretnja za ceo svet. On je priznao da je prošlog leta ID zauzela veće delove Iraka bez borbe, a takođe je okrivio američkog predsednika Baraka Obamu što nije ranije odgovorio na pretnje.

Oni su pretili Bagdadu, a SAD i ostale države nisu uopšte reagovale, naglasio je irački premijer.

Dok Irak na sve načine pokušava da povrati osvojene teritorije, premijer al-Abadi naglašava da ID i dalje u svojim rukama drži neke od najvažnijih teritorija.  

Oni imaju veliki broj boraca i veoma su moćni, jer su ideološki motivisani. Iskreno, biće izazov suočiti se sa njima, zaključio je al-Bagdadi.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala