Đurić: Ono što je dobro za Srbe nije loše za Albance

© Sputnik / Radoje PantovićMi ne smatramo da je u zoni konflikta dobar signal izgradnja i formiranje bilo kakvih oružanih formacija.
Mi ne smatramo da je u zoni konflikta dobar signal izgradnja i formiranje bilo kakvih oružanih formacija. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je primarni cilj dijaloga Beograda i Prištine stvaranje uslova za opstanak i prosperitet Srba na prostoru Kosovu i Metohije.

Iako su zvaničnici privremenih institucija u Prištini u poslednje vreme u više prilika ocenili da je Srbija spremna da prizna nezavisnost Kosova, mi ponavljamo da to nikada nećemo učiniti. To je za nas sušta istina, rekao je Đurić u Beogradu, na 88. Rouz-Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a.

Srpska lista će sama doneti odluku u konsultacijama sa vladom Srbije o svom povratku u kosovske institucije - Sputnik Srbija
Đurić: ZSO je deo rešenja za normalizaciju odnosa

Kako je dodao, Beograd je spreman da pregovara sa Prištinom kako bi ceo region napredovao u političkom ekonomskom i bezbednosnom smislu.

Prema njegovoj oceni, vreme je da vlasti u Prištini shvate da ono što je dobro za Srbe na Kosovu i Metohiji, ne može biti loše za Albance koji žive na tom prostoru.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije. - Sputnik Srbija
Đurić: spremni smo da razgovaramo o elementima Statuta ZSO

On je ponovio da jedine tačke Briselskog sporazuma koje nisu realizovane se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština i dodao da međunarodne snage u pokrajini ne treba smanjivati niti zameniti kosovskom vojskom“.

Kosovo i Metohija su daleko od stabilnog i multietničkog društva, a bili bi još dalje da nema međunarodnih snaga čije evetualno smanjivanje može izazvati destabilizaciju pokrajine. Nikakva kosovska vojska ne može biti valjana zamena za KFOR. Ako već Vojska Srbije ne može svojim prisustvom da brani Srbe na KiM, više bismo voleli da to radi KFOR, nego preobučeni vojnici OVK-a, kazao je Đurić.

Na seminaru koji se održava u Domu Narodne skupštine Srbije je u toku sesija o briselskom dijalogu Beograda i Prištine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala