Sve teorije o samoubistvu kopilota „Džermanvingsa“

© REUTERSFotografija Andreasa Lubica sa Fejsbuka, 26. marta 2015.
Fotografija Andreasa Lubica sa Fejsbuka, 26. marta 2015. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Brojne teorije pojavile su se u javnosti od kada se u utorak dogodila avionska nesreća nemačke avio-kompanije Džermanvings za koju se sumnja da je odgovoran kopilot Andreas Lubic.

Hipoteza o psihijatrijskom poremećaju pilota propraćena je u medijima, koji nesreću žele da objasne kao „mešavinu samoubistva i masovnog ubistva“.

Stručnjaci su upozorili na složenost samoubistva i da je teško ovaj čin povezati sa nekim događajima u životu jedne osobe, piše Beta.

Teška depresija ili samo depresija

Spasilački tim iz Francuske na mestu pada aviona Džermavingza, 24. mart 2015. - Sputnik Srbija
Pilot Džermanvingsa vikao kopilotu: „Otvori prokleta vrata“

Nekoliko nemačkih listova pisalo je ove nedelje da je Lubic bolovao od teške depresije tokom šest godina i da se lečio u državnim i privatnim lekarskim ordinacijama. Međutim, nijedan zvaničan izvor nije potvrdio da je pilot zaista bolovao od depresije.

Tužilaštvo u Diseldorfu u petak je saopštilo da je u Lubicovom domu pronađena lekarska dokumentacija koja potvrđuje „postojanje bolesti i lečenje“, ali nije navedeno o kom oboljenju je reč.

Klinika u Diseldorfu potvrdila je da je primila 27-godišnjeg mladića za postavljanje dijagnoze i to 10. marta ove godine, ali je demantovala da je u pitanju depresija.

Poznato je da je Lubic prekinuo obuku za pilota koju je započeo 2008. godine na neko vreme, i da ju je nastavio 2013. godine, izjavio je direktor avio-kompanije „Lufthanza“ Karsten Šper, ali je odbio da iznese detalje, tvrdeći da na to nema pravo.

Lečenje kod neurologa i psihijatra

Fotografija Andreasa Lubica sa Fejsbuka, 26. marta 2015. - Sputnik Srbija
Kopilot „Džermanvingsa“ devojci pričao da želi da ga zapamte

Pozivajući se na neimenovanog istražitelja, list Velt am zontag je naveo da su u Lubicovom domu pronađeni lekovi protiv psihijatrijskih bolesti i da se pilot lečio kod neurologa i psihijatra.

List Bild je pomenuo da je Nemac imao „krizu u privatnom životu“ i da je imao problema u vezi sa devojkom koji su ga veoma pogodili.

Predstavnici francuskog tužilaštva rekli su da istraga u ovom trenutku nije utvrdila „neke posebne elemente“ u Lubicovom životu koji bi objasnili njegov postupak.

Problemi s vidom, trudnoća devojke

Bild piše da je Lubicova devojka navodno u drugom stanju, jer je tu vest saopštila svojim učenicima, budući da je prosvetni radnik. Ta informacije zasad nije potvrđena.

Fotografija Andreasa Lubica sa Fejsbuka, 26. marta 2015. - Sputnik Srbija
Kopilot sakrivao da je bolestan

Bild i Njujork tajms pišu da je Lubic imao problema s vidom, odnosno povredu na mrežnjači, koja može da bude veoma neprijatna za pilote. Takvo oboljenje se leči ako se primeti na vreme. Ni ta informacija nije još potvrđena.

Nemački list se takođe osvrnuo na mogući Lubicov strah da izgubi posao, jer mu navodno licenca ističe u junu.

„Ako je on za to (nesreću) kriv, to je zato što je shvatio da zbog zdravstvenih problema ne može da ispuni svoj san i postane pilot ʼLufthanzeʻ, kapetan na dugim letovima“, izjavila je Bildu jedna stujardesa koja se predstavila kao Lubicova bivša devojka i dobra prijateljica.

Nije nađeno oproštajno pismo

„Džermanvings“ i istražitelji zasad nisu pomenuli mogućnost da je Lubicu pretila opasnost da izgubi dozvolu za rad. Ista stjuardesa je kasnije rekla da joj je Lubic u jednom razgovoru pomenuo da će „učiniti nešto zbog čega će ga svet pamtiti“.

Pad aviona Džerman vings - istraga - Sputnik Srbija
Kopilot namerno oborio nemački avion

Tu izjavu su preneli mnogi mediji, ali ni ona nije zvanično potvrđena.

Tužilaštvo u Diseldorfu navelo je da nije pronađeno Lubicovo oproštajno pismo koje bi direktno ukazalo da je počinio zločin s umišljajem.

U nesreći u francuskim Alpima poginulo je 150 putnika i članova posade. Prema prvim navodima istrage, jedan od pilota je napustio pilotsku kabinu i više nije mogao da se vrati, dok je drugi pilot, sam u kabini, uključio sistem za prinudno sletanje, što je dovelo do nesreće.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala