Mogerinijeva: Stupanje Ukrajine u EU nije na dnevnom redu

© Sputnik / Artem Žitenjev / Uđi u bazu fotografijaMogerinijeva izrazila podršku dvojici premijera za dalji napredak na putu ka Evropskoj uniji
Mogerinijeva izrazila podršku dvojici premijera za dalji napredak na putu ka Evropskoj uniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini navela je da pitanje stupanja Ukrajine u EU „nije na dnevnom redu“. Umesto toga, ona je predložila Kijevu da se uhvati u koštac sa unutrašnjim problemima zemlje i podsetila da neke zemlje stoje pred vratima Evropske unije deset godina.

Mogerinijeva je prokomentarisala pitanje  koliko je verovatno brzo stupanje Ukrajine u Evropsku uniju. Po njenim rečima, to ne treba da bude prioritet Kijeva, već on treba da se usredsredi na rešavanje unutrašnjih problema.

„Što se tiče evropske perspektive Ukrajine, to nije na dnevnom redu ukrajinskih vlasti. Svima — i nama i ukrajinskim vlastima — potrebno je da se više koncentrišemo na izazove sa kojima se oni suočavaju iznutra, izjavila je Mogerinijeva na Briselskom forumu.

Situacija u Kijevu - Sputnik Srbija
Ukrajina posle „Evromajdana“: Podeljena zemlja sa razorenom privredom

Ona je podsetila da je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker još pre stupanja na dužnost šefa Evropske komisije izjavio da se Evropska unija neće širiti u narednih pet godina.

„Postoje zemlje koje stoje u redu deset godina, navela je Mogerinijeva.

„Međutim, imamo sporazum čiji član je vrlo jasan. Nema promene politike EU u tom pogledu. Ali treba biti realan i shvatiti da je Evropska perspektiva Ukrajine navedena u članu sporazuma (o EU), ali da politička situacija sa kojom se suočavamo, Ukrajina i EU koja podržava Ukrajinu, tera nas da se fokusiramo na nešto drugo u ovom trenutku, izjavila je šefica evropske diplomatije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala