Jusufspahić: Nećemo da budemo uljezi u sopstvenoj državi

© Youtube/lijevceBBMuftija Muhamed Jusfspahić
Muftija Muhamed Jusfspahić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić izjavio je danas, povodom 11 godina od paljenja Bajrakli džamije u Beogradu, da su mediji zaboravili na taj događaj i pozvao državu i građane da pomognu svojim komšijama muslimanima.

Muftija je na konferenciji za novinare u džamiji u Beogradu kazao da muslimanima treba pomoći da ostvare svoja prava, a da je uslov za to da Islamska zajednica Srbije bude zvanično priznata i registrovana.

„Ne želimo da budemo uljezi u državi koja je naša i kojoj ne želimo zlo, jer bismo time zlo želeli i samima sebi‟, kazao je Jusufspahić, povodom 11 godina od kada je u neredima, nakon napada na Srbe sa Kosova, bila spaljena Bajrakli džamija na Dorćolu.

On je kritikovao medije u Srbiji, ocenivši da su potpuno prećutali godišnjicu paljenja Bajrakli džamije.

„U medijima srbijanskim se govori o paljenju crkava na Kosovu, koje je deo Srbije, ali se ne govori o paljenju srbijanskih džamija. To je zaboravljeno, baš kao onda kada se džamije nisu zaštitile, a pojedine ambasade jesu‟, kazao je Jusufspahić.

On je ocenio da su svi koji su učestvovali u neredima tada zapravo pokazali šta misle o muslimanima i šta im žele.

„Beograđani, naši sugrađani, koje i danas možemo sresti, okupili se ovde ispred Bajrakli džamije u noći između 17. i 18. marta predvođeni jednim Kristijanom, u noći koja umalo nije postala ‘kristalna’‟, kazao je muftija i podsetio da je u neredima stradala i džamija u Nišu, koja je potpuno uništena i spaljena.

Govoreći o položaju mislimana, Jusufspahić je istakao da je Islamska zajednica Srbije „nepostojeća‟, jer ni narod, ni država, ni crkve ne žele da je priznaju.

„Ne postoji Islamska zajednice Srbije. Kada je u pitanju registar, ona nigde nije zabeležena‟, kazao je Jusufspahić.

Muftija je naveo i da su sve muslimanske bogomolje u Srbiji praktično nelegalne i da nisu u vlasništvu Islamske zajednice ni muslimana.

„Bajrakli džamija je vlasništvo Srbije, korisništvo grada Beograda — znači reis musliman je Tomislav Nikolić, a muftija beogradski je Siniša Mali", kazao je Jusufspahić.

Po njegovim rečima, Islamska zajednica Srbije se snalazi iznajmljujući kuće i plaćajući kiriju. Ipak, ocenio je da to nije rešenje, jer muslimani „nisu ‘svedoci’, pa da idu po kućama‟.

Kao problem Jusufspahić je istakao i to što muslimani u Srbiji nemaju svoje groblje ili parcele na kojima bi se sahranjivali.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala