Verbić: Ne možemo imati devet časova subotom

© Flickr / Max KlingensmithSporazum koji je predložila Vlada neće biti potpisan
Sporazum koji je predložila Vlada neće biti potpisan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić rekao je da su učenici trajno oštećeni zbog štrajka i da su izgubili 124 časa. „Sigurno je nemoguće da sada imaju devet časova subotom kako bi to nadoknadili“, napomenuo je on.

„Učenici su trajno oštećeni štrajkom, nemoguće je nadoknaditi sve časove, a naravno da i ja osećam odgovornost“, rekao je ministar Srđan Verbić. 

Kako je rekao, za resornog ministra nema drugog odgovora sem preuzimanja odgovornosti za takvu situaciju.

„Ali mi moramo da nastavimo, da se ova školska godina nastavi što regularnije. Štrajkove imamo već 15 godina, pa se postavlja pitanje i šta je regularna školska godina. Ako je pitanje da li će časovi biti nadoknađeni — to je nemoguće“, rekao je Verbić za B 92.

Verbić je naveo da su učenici trajno oštećeni zbog štrajka i da su izgubili 124 časa.

„Sigurno je nemoguće da sada imaju devet časova subotom kako bi to nadoknadili“, rekao je Verbić.

On je naveo da prostora za odgovor na uslove nezadovoljnih prosvetara, samim time ni za sam štrajk — rešenja nema, jer „postoje ograničenja koja nisu ni do ministarstva ni do prosvetara“.

„Postoji jedan deo sindikata koji misle da nasilnim akcijama, najavama kršenja zakona mogu da promene situaciju, ali novca u budžetu nema“, rekao je Verbić.

Štrajk - Sputnik Srbija
Štrajk prosvetara se nastavlja, Verbić poliven vodom

Ministar prosvete je rekao da su uslovi za potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora ostali isti onakvi pod kakvim su ih potpisala dva sindikata koja su obustavila štrajk.

„Mogu sindikalni lideri svašta da zamere ministarstvu, ali ne mogu da kažu da ih je neko bilo kada lagao“, rekao je Verbić.

Prosvetari su danas zatražili da se u pregovore uključe premijer Aleksandar Vučić i predsednik Tomislav Nikolić, ali Verbić kaže da je stav Vlade Srbije već jasan.

„Smanjili smo plate svima u javnom sektoru, a premijer je više puta rekao da prvi kojima treba povećati jesu prosvetari. Nije precizirao kada će to biti moguće“, rekao je Verbić.

Verbić je istakao da, uprkos tome što štrajk u kom učestvuju dva sindikata i dalje traje, a rešenje se ne nazire, većina nastavnika radi normalno.

„Velika većina nastavnika u Srbiji radi normalno, ali ne zato što su zadovoljni, imaju veće plate i sve je redu. Nije u redu da imaju male plate, jedva sastavljaju kraj sa krajem, imaju pravo da budu nezadovoljni i da to pokažu, ali oni rade jer znaju da ako ne radimo, ne možemo ništa da promenimo“, rekao je Verbić.

Na pitanje šta je želeo da poruči kada je izašao ispred zgrade u kojoj je Ministarstvo prosvete i sišao u masu koja je protestovala, Verbić kaže:

„Moja ideja je da sve mora da bude transparentno. To je naša jedina zaštita od svih koji sa strane vrše pritisak. Nema tajni ni u radu, ni u budžetu. Hoću da pokažem da se ne krijem, jer ministar nema prava da bude autističan i da sa skrivenog mesta upravlja prosvetom“, rekao je Verbić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala