Veliki protesti u Brazilu

© Foto : Fotohost-agentstvo / Uđi u bazu fotografijaDilma Rusef
Dilma Rusef - Sputnik Srbija
Pratite nas
Brazilska predsednica Dilma Rusef suočava se s najvećim izazovom od kada je po drugi put izabrana na čelo države, pošto je protiv nje širom zemlje protestovalo stotine hiljada ljudi.

Demonstracije, održane juče u više desetina brazilskih gradova, okupile su oko milion i po ljudi. To su najveći protesti u Brazilu od juna 2013. godine, kada je na ulice izašlo 1,3 miliona ljudi, a povod je između ostalog bilo povećanje cena javnog prevoza.

U Sao Paulu se okupilo oko milion demonstranata, koji su uzvikivali „Dosta“ i „Dilma, napolje“, nekoliko puta otpevali su brazilsku himnu i direktno zatražili ostavku aktuelne predsednice.

Slične demonstracije održane su u desetinama gradova širom Brazila, gde se okupilo desetine hiljada ljudi. U glavnom gradu, Braziliji, na ulice je izašlo 100.000 ljudi.

„Put je tek trasiran i nećemo se rasuti“, rekao je posle demonstracija opozicioni lider Ekio Neves.

Ministar pravde Hoze Eduardo Kardozo rekao je na konferenciji za novinare da će Dilma Rusef u sledećih nekoliko dana saopštiti koje će korake preduzeti kako bi ojačala borbu protiv korupcije.

„Neophodno je zatvoriti vrata političkoj korupciji u Brazilu tako što će se zabraniti da predizborne kampanje finansiraju preduzeća“, rekao je Kardozo.

Aktuelna brazilska vlada poljuljana je posle korupcionaškog skandala vezanog za naftnu kompaniju Petrobras.

Pod istragom je 49 političara, većinom članova partija vladajuće levičarske koalicije, koji su osumnjičeni da su primali mito od Petrobasa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala