Salon čokolade, koji traje od 5. do 8. marta, otvara se specijalnom modnom revijom na kojoj će zvezde šou-biznisa, filmski umetnici, kao i političari, nositi modele od čokolade, napravljene u Parizu.
Manifestacija je ove godine posvećena ruskoj čokoladi.
„U središtu pažnje biće nepravedno zaboravljena bogata istorija ruskih konditorskih proizvoda, kao i mladi ruski preduzimači koji se ne boje da se upuste u avanturu kompletnog ciklusa pravljenja čokolade, od pečenih zrna kakaoa do table čokolade“.
U muzejskoj zoni Salona čokolade postavljena je izložba s retkim eksponatima, koji do sada nigde nisu bili izlagani, a ugledni stručnjaci govoriće posetiocima o istoriji ruske čokolade.
Posetioci Salona čokolade svakodnevno će moći da degustiraju raznovrsne slatkiše od čokolade, pravljene prema starinskim receptima iz knjige sanktpeterburške fabrike čokolade i bombona „M. Konradi“ iz 1861. godine.
Organizatori su najavili i brojne radionice o pripremi specijaliteta od čokolade i drugih konditorskih proizvoda, namenjene domaćicama, profesionalcima i početnicima.
Originalne recepte s belom čokoladom i citrusima preneće im francuski konditor Emanuel Amon, a radionicu o „antikriznoj čokoladi“ vodiće rukovodilac francuskog čokoladnog centra Vilfrid Hovel.
Među ostalim programima salona su i radionice za pripremu čokoladnih poslastica za decu, izložba čokoladnih skulptura „Škole čokolade“, kulinarske slike Mjuriel Ruso Ovčinikov, kao i radionica „Umetnost življenja na francuski način“.