Izmene Ustava uskoro u Skupštini Kosova

© AFP 2023Kosovo Priština
Kosovo Priština - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je danas da se intenzivno radi na pripremi ustavnih izmena i zakona o Specijalnom sudu i da bi one trebalo da se nađu u Skupštini Kosova tokom marta ove godine.

Vlada radi na dokumentima koji stvaraju mogućnost za osnivanje Specijalnog suda. Te su obaveze stvorene kada je u Skupštini Kosova ratifikovana razmena pisama između predsednice Republike Kosovo i visoke predstavnice Evropske unije, kazao je Mustafa u intervjuu za portal Gazetaekspres.

Kosovski premijer rekao je da ekipa profesionalaca iz institucija Kosova radi na usaglašavanju stavova sa institucijama Evropske unije o Zakonu o Specijalnom sudu, čiji tačan naziv još uvek nije usaglašen.

Radi se i na statutu suda i izmenama koje treba izvršiti u Ustavu Kosova, čime bi se stvorile ustavne mogućnosti za razmatranje i usvajanje zakona i statuta suda.

Presuda - Sputnik Srbija
Specijalni sud za Kosovo - za sve će se pitati EU

Mislim da će sledeće nedelje Vlada uputiti predlog ustavnih izmena o kojima je potrebno mišljenje Ustavnog suda, pre nego što bude poslat na razmatranje u Skupštini Kosova. Očekujemo da tokom marta i aprila Skupština razmotri i usvoji te dokumente, rekao je Mustafa.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala