Specijalni sud za Kosovo - za sve će se pitati EU

© Flickr / Tori RektorPresuda
Presuda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovska vlast „priterana“ uza zid jer je nacrt zakona o sudu za ratne zločine iz EU već na stolu. Po svemu sudeći, prištinske vlasti neće se mnogo pitati u vezi sa radom i postupanjem sudske mreže.

I mada su mediji u Prištini prepuni naslova koji tvrde da je ovaj zakon protivustavan i usmeren protiv države Kosova, premijer Kosova Isa Mustafa tvrdi da je zakon o Specijalnom sudu u pripremi, kao i da se radi na ustavnim promenama koje su za to neophodne.

Mustafa je čak najavio i da je formirano koordinaciono telo na čelu sa predsednicom Kosova, a koje još čine predsednik skupštine, premijer i jedan ministar.

„Zasad se radi na tekstu ustavne promene koja će doći kao predlog u skupštinu, o čemu će odlučivati poslanici“, rekao je Mustafa dodajući da se radi i na zakonu o Specijalnom sudu, kao i njegovom statutu.

Evropski parlament - Sputnik Srbija
EP traži od Kosova sud za ratne zločine

On je dodao i da su zahtevali da se presednica Kosova sastane sa opozicionim partijama, kako bi se opozicija informisala pre nego što dokumenta stignu u parlament.

Euleks bira sudije

Bekim Blakaj, direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova, koji je imao uvid u nacrt dokumenta o osnivanju Specijalnog suda i Specijalnog tužilaštva na Kosovu, kaže za Sputnjik da je nacrt dokumenta napravljen u EU, ali da bi trebalo da bude izglasan u skupštini Kosova.

„Upravo zbog toga se smatra kosovskim zakonom. Kosovski parlament osniva sud, iako ga je sačinila EU. I po članu 3 ovog zakona kaže se da je Specijalni sud sastavni deo, ali nezavisan   od bilo kog suda na Kosovu. Na osnovu ovog nacrta, Euleks će birati sudije. Komisija će napraviti listu raznih sudija iz celog sveta. Koliko sam shvatio, svaki sudija moći će da aplicira, ali će šef Euleksa birati sudije i tužilaštvo“, objašnjava Blakaj, napominjući da dokument decidno predviđa da neće biti domaćih sudija i tužilaca.

Istovremeno, Blakaj kaže da se iz nacrta dokumenta ne vidi da li će Euleks produžiti svoj mandat na Kosovu, s obzirom da on ističe 2016. godine u junu.

„Od osnivanja, sud će imati mandat pet godina, uz mogućnost da se on produži. U dokumentu se, osim odabira sudija, Euleks više ne dovodi u vezu sa ovim sudom. Prema istom nacrtu, sedište suda će biti na Kosovu, ali i u stranoj državi sa kojom Kosovo potpiše sporazum. Takođe, na osnovu ovog nacrta zakona, UN neće imati nikave veze sa ovim sudom. Nacrtom nije predviđeno kada bi sud trebalo da bude formiran“, kaže Blakaj.

Korupcija, predratni mentalitet vlasti (socijalno-komunistički), kraj entuzijazma slobode od 1999, ali i kraj entuziazma nezavisnog Kosova. - Sputnik Srbija
Specijalni sud na Kosovu imaće najviše 10 slučajeva

Ono što je intersantno, prema Blakajevim rečima, jeste činjenica da će sedište ovog suda na Kosovu imati više-manje administrativnu ulogu, dok će se procesi odvijati u sedištu suda koji bude van Kosova.

„Ovim dokumentom je predviđeno da taj sud može u svakom momentu da preuzme bilo koji predmet, iako je on u proceduri u redovnim sudovima i u bilo kojoj fazi, ukoliko oni procene da taj predmet treba da bude procesuiran sa njihove strane. Budžet za sud neće biti iz kosovskog nego iz budžeta EU, i zato ne podleže Revizoru Kosova. Teritorijalna nadležnost je tako podeljena da će se procesuirati svako krivično delo koje je izvršeno na Kosovu, ili je to krivično delo započeto na Kosovu, a završeno na teritoriji neke druge zemlje koja je u nadležnosti ovog suda. Sud će se isključivo baviti predmetima koji su bili predmeti istrage Dika Martija“, ističe Blakaj.

Pritvor van Kosova

Blakaj objašnjava da je predviđeno da optuženi pred novim sudom budu u pritvoru van Kosova, kao i da će oni koji budu okrivljeni služiti kazne van Kosova.

„U nacrtu zakona navodi se da će odeljenje suda koje bude u drugoj zemlji moći da u svakom trenutku preuzme predmet od odeljenja sa sedištem na Kosovu. Sud će imati predsednika suda i tri nivoa suda: osnovni, vrhovni, apelacioni. Dokument ne navodi koliko će imati sudija i tužilaca ukupno, i naravno, sud će imati predsednika suda“, kaže Blakaj, podsećajući da se sud bavi isključivo delima učinjenim od 1. januara 1998. do januara 2000. godine.

OVK - Sputnik Srbija
Čiji će biti sud za ratne zločine OVK?

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni izjavio je u Rimu da Beograd treba krivično da goni svoje ratne zločince, kao što će to činiti Priština sa bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova u budućem Specijalnom sudu.

„Nadam se da će i Srbija prepoznati da je neophodno da optuži sve svoje bivše vojnike i pripadnike paravojnih grupacija ukaljane užasnim zločinima na Kosovu“, rekao je kosovski ministar.

Bivši predsednik „vojnog suda“ takozvane OVK Sokol Dobruna osudio je formiranje Specijalnog suda koji će se baviti zločinima OVK i navodima iz izveštaja Dika Martija, rekavši da to znači „negiranje države Kosova“. Prema njegovim rečima, formiranje takvog suda, koji znači kršenje kosovskog ustava, ne bi dozvolila „nijedna zemlja na svetu“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala