Dačić: Srbija ne sedi na dve stolice

© Sputnik / Sergej Kuznjecov / Uđi u bazu fotografijaIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da u odnosima sa Rusijom i EU Srbija ne sedi na dve stolice i da ima svoj stav koji je cenjen.

Ne sedimo na dve stolice, nego na svojoj i ona je čvrsta, izjavio je Dačić i dodao da ne vidi bolji način vođenja spoljne politike od objektivnog, iskrenog i poštenog pristupa svim problemima.

Dačić je rekao da ne postoji nikakva dilema da Srbija ima i da će imati prijateljske odnose sa Rusijom, da je to jedan od prioriteta spoljne politike, ali i da je strateški cilj u smislu ukupnog kretanja zemlje članstvo u EU.

Svi znaju da smo prijatelji sa Rusijom i da nećemo glasati da joj se uvedu sankcije, ali isto tako i Rusija zna da mi idemo u EU, i kada je reč o Ukrajini svi znaju da imamo principe koje moramo da sprovodimo kao predsedavajući OEBS-a, izjavio je ministar na redovnoj konferenciji za novinare.

U tom smislu nemamo nikakvih nesaglasnosti s Rusijom niti se na nas vrši neki pritisak, kazao je Dačić.

On je istakao da svi imaju svoje interese, ali da Srbija ima svoj stav i da se taj stav ceni.

Govoreći o poseti Njujorku ove sedmice, Dačić je rekao da je američki državni sekretar Džon Keri izrazio zadovoljstvo sve značajnijom ulogom Srbije, kao i rezultatima postignutim u regionalnoj saradnji i napretkom u briselskim razgovorima s Prištinom.

Ministar je Keriju skrenuo pažnju, povodom njegove izjave da je Srbija na liniji vatre između Rusije i Zapada, da se na Zapadu ponekad pojednostavljeno gleda na situaciju u Srbiji i njen međunarodni položaj.

Keri je, prema rečima Dačića, rekao da nije imao lošu nameru, već da je isključivo navodio zemlje koje bi se mogle naći pod tim pritiskom.

Dačić je dodao da na sastanku s Kerijem nije bilo reči o dolasku predsednika SAD Baraka Obame u Srbiju, ali da bi za međusobne odnose njegova poseta bila veoma važna.

Keri je, dodao je Dačić, podržao Srbiju kao predsedavajuću OEBS-u i jasno rekao da SAD ne žele konfrontaciju nego deeskalaciju sukoba u Ukrajini.

Glavni prioriteti OEBS-a u martu biće pregovaranje o produžetku misije te organizacije u Ukrajini, koja ističe krajem marta, rekao je Dačić i dodao da se sve strane slažu da nova misija bude na 12 meseci, umesto dosadašnjih šest.

Dačić je rekao da će se o mogućnostima podrške EU misiji OEBS-a u Ukrajini konsultovati s evropskom visokom predstavnicom za spoljnu politiku Federikom Mogerini, s kojom će razgovarati tokom sastanka ministara spoljnih poslova članica EU i zemalja kandidata za članstvo, 6. i 7. marta u Letoniji.

Šef srpske diplomatije izrazio je očekivanje da će se do kraja marta završiti skrining svih poglavlja u pregovorima s EU, posle čega će biti podnet izveštaj i doneta odluka o otvaranju poglavlja.

Na poziv hrvatske ministarke spoljnih poslova Vesne Pusić, Dačić će posetiti Zagreb 11. marta, da bi, kako je rekao, napravili iskorak u građenju što boljih odnosa bez obzira na međusobne razlike.

Dačić je istakao da njega ne zanima politički turizam i da sastanci i razgovori koje je imao sa, između ostalih, šefovima diplomatija Rusije, Kine, SAD, pokazuju da je međunarodna pozicija Srbije potpuno promenjena i da je to šansa koja se ne sme propustiti.

Tako su i sastanci sa zvaničnicima Afričke unije važni jer više od polovine tih zemalja nije priznalo nezavisnost Kosova, kao i zbog ekonomskih interesa koje naša zemlja ima u tom regionu.

Takođe, dodao je Dačić, razgovori sa ministrima članica Saveta bezbednosti UN imaju značaj ako se ima u vidu da će možda sutra neka tema koja nije OEBS biti na galasanju SB UN, kao što je pitanje Kosova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala