Dačić: Idemo u EU, sa Rusijom ostajemo prijatelji

© AFP 2023Ivica Dačić i Džon Keri
Ivica Dačić  i  Džon Keri - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Vašingtonu da je državnom sekretaru SAD Džonu Keriju preneo da Srbija teži Evropskoj uniji i da tradicionalni prijateljski odnosi sa Rusijom „apsolutno nemaju veze sa strateškim opredeljenjem Srbije“.

„Ukazao sam mu na činjenicu da idemo u EU, ali i da naši tradicionalni prijateljski odnosi s Rusijom apsolutno nemaju veze sa strateškim opredeljenjem naše zemlje, a to je da želimo da budemo članica EU, kao i da to opredeljenje ničim nije dovedeno u pitanje, niti postoje bilo kakvi pritisci Rusije sa te strane“, rekao je Dačić, a prenosi u saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova.

Keri je rekao da mu je poznato da je pozicija Srbije različita od pozicije nekih drugih zemalja i da će SAD nastaviti saradnju sa Srbijom. On je dao podršku politici Vlade Srbije, reformama i samim tim ukazao da SAD žele dobre odnose sa Srbijom, navodi se u saopštenju, prenosi agencija Beta.

Dodaje se da je Dačić izneo čvrstu garanciju da će Srbija biti objektivan i pošten posrednik u deeskalaciji raznih kriza koje postoje na području OEBS-a.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je, u razgovoru s amerčkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, dobio uveravanja da SAD pružaju punu podršku srpskom predsedavanju OEBS-u.

„Naravno da svi ističu velike probleme s kojima se OEBS suočava trenutno, naročito kada je reč o krizi u Ukrajini. Shodno tome, očekivanja od Srbije su veoma velika, ali i to je prilika za Srbiju da istakne i podcrta svoju poziciju u smislu promenjenog međunarodnog položaja Srbije, kao i da se pokaže kao ozbiljan partner na političkoj sceni", rekao je Dačić nakon susreta.

© AP Photo / Dmitry LovetskyPosmatračka misija OEBS-a u Ukrajini
Posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini - Sputnik Srbija
Posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini

„Ukazao sam i upoznao Kerija sa svim aktivnostima Vlade Srbije, o evropskim integracijama, o ekonomskim reformama, kao i da je Srbija veoma značajan faktor mira i stabilnosti u regionu i da želimo partnerske odnose sa SAD", rekao je ministar.

Dačić je izrazio očekivanje da će Džon Keri posetiti Srbiju tokom zasedanja Saveta ministara OEBS-a u decembru u Beogradu, dodaje se u saopštenju MSP-a Srbije.

Šef srpske diplomatije, tokom posete SAD je u svojstvu predsedavajućeg OEBS-a, učestvovao u sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, sastao se i s ministrima inostranih poslova Kine, Rusije i Ukrajine s kojima je razgovarao i o bilateralnim odnosima.

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju evropski put Srbije, izjavio je Keri na konferenciji za novinare pred sastanak sa Dačićem. Keri je pohvalio ulogu Srbije u sprovođenju sporazuma iz Minska i dijalogu sa Prištinom.

Pozdravljamo činjenicu da Srbija preduzima korake ka članstvu u EU. To je veoma važno i podrazumeva reforme. Radujemo se zajedničkom radu sa Srbijom, rekao je Keri, prenosi Radio-televizija Srbije.

Keri je, takođe, istakao ulogu Srbije na čelu OEBS-a u trenutku kada međunarodna zajednica pokušava da stabilizuje situaciju u Ukrajini, objavio je Stejt department.

Dačić: delegacija iz Prištine posle dugih i teških razgovora odustala od toga na čemu su insistirali - Sputnik Srbija
Srbija na čelu OEBS-a tokom najveće krize od Hladnog rata

U pokušaju da stabilizujemo Ukrajinu, uloga OEBS-a je izuzetno važna, rekao je Keri.

Šef Stejt departmenta je naveo i da je Srbija pokazala odlučnost u dijalogu sa Kosovom i pomogla da se postigne sporazum koji bi mogao odvesti na put dugoročne stabilnosti.

Znamo da je teško i da postoje komplikacije, ali pozdravljamo činjenicu da je nedavno održan sastanak sa predstavnicom Evropske unije, Mogerinijevom, i da je ishod tog dijaloga bio uspešan, rekao je Keri.

Dačić je rekao da Srbija posvećuje veliku pažnju bilateralnim odnosima sa SAD, posebno u vreme kada Srbija predsedava veoma važnom međunarodnom organizacijom kao što je OEBS.

Šef srpske diplomatije je naveo da razgovori sa Kerijem obuhvataju niz važnih tema, ali i bilateralna pitanja.

Veliko mi je zadovoljstvo što ti odnosi napreduju, rekao je Dačić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala