Srbija na čelu OEBS-a tokom najveće krize od Hladnog rata

© Sputnik / Sergej Kuznecov / Uđi u bazu fotografijaDačić: delegacija iz Prištine posle dugih i teških razgovora odustala od toga na čemu su insistirali
Dačić: delegacija iz Prištine posle dugih i teških razgovora odustala od toga na čemu su insistirali - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas u Njujorku da se srpsko predsedavanje OEBS-u odvija u uslovima najveće krize evropske bezbednosti od kraja Hladnog rata i dodao da će Srbija učiniti sve da se kriza u Ukrajini reši na nepristrasan i transparentan način.

Govoreći na brifingu u Savetu bezbednosti UN o prioritetima rada OEBS-a u 2015. godini, Dačić je kazao da se ta organizacija danas suočava sa zaoštravanjem institucionalnih podela, nadmetanjem i sukobom u kontekstu međusobno isključivih percepcija.

„OEBS iz 2015. se veoma razlikuje od OEBS-a od samo pre dve godine. Kriza u i oko Ukrajine i dalje dominira bezbednosnim raspravama u Evropi kao i 2014, ali njen uticaj je daleko širi. Ona je istakla trajnu svrsishodnost OEBS-a kao organizacije koja je najpodesnija za prevazilaženje rastućih podela i omogućavanje kooperativnih rešenja“, rekao je Dačić u Njujorku, prenosi Beta.

Prema njegovim rečima, Srbija „čini sve“ kako bi se napori OEBS-a za diplomatskim rešenjem aktuelne krize nastavili na nepristrasan i transparentan način.

„Od preuzimanja predsedavanja Organizacijom početkom ove godine, mojom agendom dominira aktuelna politička kriza i eskalacija nasilja u Ukrajini. Paket mera najavljenih u Minsku 12. februara i dalje predstavlja najbolju raspoloživu mapu puta koja vodi smirivanju na istoku te zemlje“, rekao je ministar i dodao da će Posmatračka misija OEBS-a nastaviti da patrolira ukrajinsko-ruskom granicom.

Dačić je istakao da rešavanje zamrznutih sukoba zauzima visoko mesto na programu srpskog predsedavanja OEBS-u, dodavši da „posebno zabrinjava“ pogoršanje situacije u Nagorno-Karabahu i zastoj u rešavanju krize u Pridnjestrovlju.

On je kazao da će Srbija tokom predsedavanja OEBS-u, pažnju posvetiti i pojavi stranih terorističkih boraca, kao i nasilnom ekstremizmu i radikalizaciji koja vode terorizmu, posebno radikalizaciji omladine, dodavši da će od 30. juna do 1. jula u Beču sazvati ekspertsku konferenciju za borbu protiv terorizma na prostoru OEBS-a.

Obraćajući se učesnicima brifinga u Savetu bezbednosti UN, Dačić je ocenio da je partnerstvo te organizacije i OEBS-a „ključno za rešavanje bezbednosnih izazova na evroatlantskom i evroazijskom prostoru“ i dodao da OEBS želi intenziviranje partnerstva sa UN.

„Sve strukture OEBS-a sarađuju sa širokim spektrom tela i organizacija UN u cilju jačanja bezbednosti u sve tri dimenzije na prostoru OEBS-a i susednih regiona. Spremni smo da tu saradnju učinimo operativnijom i više orijentisanom na rezultate putem oživljavanja razgovora sa osobljem i pragmatičnom implementacijom postojećeg institucionalnog okvira“, rekao je Dačić.

On je dodao da je OEBS posvećen stvaranju novih sinergija sa UN u ključnim regionima od zajedničkog interesa, koji uključuju Istočnu i Jugoistočnu Evropu, Kavkaz, Centralnu Aziju, Avganistan i južni Mediteran.

Politička volja ključna za primenu sporazuma

Predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić izjavio je u Njujorku da je mirovni sporazum iz Minska o Ukrajini „šansa koja se ne sme propustiti“ i da je u ovom trenutku „osnovno pitanje“ ima li političke volje da se dogovor sprovede, prenosi Beta.

„Osnovno pitanje u Ukrajini nije kako će se sprovesti svi delovi sporazuma iz Minska, nego da li je uopšte sporazum počeo da se sprovodi, pošto je u pitanju prekid vatre“, rekao je Dačić novinarima posle sastanka sa šefovma posmatračkih misija OEBS-a u Ukrajini.

On je rekao da je u ovom trenutku „ključno pitanje“ ima li političke volje da se sprovede dogovor iz Minska i da se u tom cilju moraju uložiti „maksimalni napori“.

Dačić je kazao da planira da, kao predsedavajući OEBS-a, poseti Ukrajinu, ali je ponovio da je prethodno „jako važno“ da počne sprovođenje sporazuma iz Minska.

Dačić je rekao da bi sve tačke dogovora iz Minska trebalo da budu sprovedene do kraja ove godine.

Misija OEBS-a, objasnio je Dačić, jeste da proveri da li se primenjuje dogovor o prekidu vatre i o povlačenju teškog naoružanja i u tom cilju predstavnici međunarodne organizacije moraju imati slobodan pristup svim područjima na istoku Ukrajine.

On je rekao da očekuje da će večeras biti održan novi sastanak trilateralne Kontakt grupe za Ukrajinu.

Dačić je najavio je i da će se, kao predsedavajući OEBS-a, u četvrtak sastati sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala