Srbija će dosledno sprovoditi sporazum sa MMF-om

© AFP 2023Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija će biti pouzdan partner Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) u sprovođenju aranžmana iz predostrožnosti, odobrenog u ponedeljak uveče, izjavio je danas srpski premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je na otvorenoj, 100. sednici Vlade Srbije kazao da je MMF jučerašnjom potvrdom aranžmana sa Srbijom dao jasan signal da je Srbija „na dobrom i sigurnom putu“, ali da joj predstoji težak rad da se ispuni ono što je dogovoreno sa MMF-om.

Međunarodni monetarni fond - Sputnik Srbija
MMF odobrio Srbiji aranžman iz predostrožnosti

Vučić je zahvalio ministru finansija Dušanu Vujoviću koji je, kako je rekao, uložio ogroman rad da se dogovori aranžman sa MMF-om, ali i prethodnom ministru finansija Lazaru Krstiću koji je insistirao na većoj finansijskoj disciplini i važnosti sporazuma sa MMF-om.

„Veoma je važno da svima javno poručimo da ćemo u sprovođenju programa sa MMF-om biti pouzdan partner. To ne radimo zarad međunarodnih organizacija i institucija, već zbog nas, da postavimo osnove za zdravu ekonomiju“, rekao je Vučić.

On je istakao da će narednih godina javni dug Srbije, što je i dogovoreno sa MMF-om, biti u opadajućem trendu, a budžetski deficit iznositi tri do 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), kao i da će naredna vlada naslediti značajno manju stopu nezaposlenosti.

 

Otvaranje prvih poglavlja u junu ili septembru

 

Evropski parlament - Sputnik Srbija
Srbija ostvarila napredak, nužno ojačati vladavinu prava

Vučić je izjavio da očekuje da će ove godine, u junu ili septembru, biti otvorena prva poglavlja u pregovrima Srbije sa EU.

„Očekujmo da ove godine, u junu ili septembru, sasvim svejedno, otvorimo prva poglavlja u našim pregovorima sa EU“, rekao je Vučić.

 

On je rekao i da će brzina otvaranja poglavlja dobrim delom zavisti od toga da li će Srbi učestvovati u institucijama Priština.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala