Putin tvrdi da nema povratka „Južnom toku"

© Sputnik / Sergej Gunjejev / Uđi u bazu fotografijaJužni tok
Južni tok - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da više neće biti povratka realizaciji projekta gasovoda „Južni tok“.

„Nismo odustali od 'Južnog toka', nisu nam prosto dali da ga realizujemo. Postoji nekoliko detalja koji su već odavno poznati, ali je, izgleda, potrebno da se još jednom ponove. U aprilu prošle godine Evropski parlament je doneo odluku po kojoj je 'Južni tok' bio prozvan ne samo neperspektivnim, već i štetnim za Evropsku uniju. Nakon toga, Evropska komisija je poslala pismo Bugarskoj u kojem je zatražila da se obustave svi pripremni radovi", izjavio je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

„Povratak 'Južnom toku' u tom vidu koji je bio najavljen, naravno, više nije moguć. Dogovorili smo se sa turskim partnerima, a Turska je posle Nemačke, ako me sećanje ne vara, drugi partner u Evropi po obimu kupovine našeg gasa od Gasproma. To je veoma veliko tržište", kazao je Putin.

Rusija je spremna na razne opcije saradnje sa Evropom kad je reč o tranzitu gasa preko novog gasovoda, ali sve zavisi od Evropske komisije, izjavio je Putin.

„Spremni smo da idemo preko Grčke. Ne želimo ništa da zatvaramo, ni od koga da se odsecamo, ali to je već pitanje logistike — gde je unosnije, gde je ekonomičnije. Ali, ako nas budu ometali, to onda nije naš izbor. To je odluka Evropske komisije, naših evropskih partnera", kazao je Putin.

Prema njegovom rečima, ako Moskvu „budu ometali", ruska strana je spremna da realizuje deo Južnog toka preko Turske. Isto tako, Rusija može „iskoristiti Sporazum o zajedničkim preduzećima sa Mađarskom, Srbijom i drugim partnerima".

„Sve je moguće, ako bude želje naših partnera za saradnjom. Sada vodimo takve pregovore", zaključio je Putin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala