Saša Obradović: Očekivana presuda, data ocena operacije Oluja

© AFP 2023 / Bart Mat /ANP / AFPŠef srpskog pravnog tima Saša Obradović
Šef srpskog pravnog tima Saša Obradović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef srpskog pravnog tima Saša Obradović rekao je za Sputnjik da je presuda Međunarodnog suda pravde očekivana za srpsku stranu ,istakavši da je ostvaren potpun uspeh kad je u pitanju hrvatska tužba, a da je sud takođe dao ocenuda se ne može reći da u operaciji Oluja nije bilo nikakvog zločinačkog plana.

Obradović je rekao da se srpski timkroz izjave koje je dao prethodnih dana potrudio da objasni javnosti da ne treba previše dizati očekivanja kad je u pitanju naša protivtužba.

"Mi smo u potpunosti sa njom uspeli, jer smo s jedne strane prezentovali pred sudom i ostavili najbolje dokaze koje smo imali na sajt Međunarodnog suda pravde, uključujući čak i događaje iz Drugog svetskog rata, genocid koji je izvršen u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj nad Srbima, Jevrejima i Romima. To se sve nalazi tamo", rekao je Obradović

S druge strane, dodao je,  mi smo na neki način pojačali našu odbranu, pokazujući šta su hrvatski državni organi učinili tokom operacije „Oluja".

„Najzad, ono što je jako bitno, Međunarodni sud pravde je danas u značajnoj meri odstupio od nalaza Tribunala u predmetu Gotovina, da u operaciji „Oluja" nije postojalo nikakvog zločinačkog plana. Danas je Međunarodni sud pravde jasno rekao da je egzodus srpskog stanovništva bila ona namera koju je hrvatsko državno rukovodstvo zapravo želelo. Tako da smo sa te strane, mislim, postigli maksimum koji je objektivno bilo moguće postići, sa operacijom „Oluja"", naveo je šef srpskog pravnog tima.

On je naglasio da je, a sa druge strane, kada je u pitanju hrvatska tužba, ostvareni potpun uspeh.

Međunarodni sud pravde - Sputnik Srbija
Srbija i Hrvatska: Ko je očekivao ovakvu presudu, a ko je razočaran

„Najpre činjenično, Međunarodni sud pravde je danas utvrdio ono što je već utvrđeno pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, i drugo, rekao je da svi ti zločini koji su zaista izvršeni u Hrvatskoj nemaju nikakvog pravnog osnova da budu tretirani, da budu kvalifikovani kao krivično delo genocida. Tako da smo naš zadatak uspešno izvršili", zaključio je Obradović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala