Srbija i Hrvatska: Ko je očekivao ovakvu presudu, a ko je razočaran

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaMeđunarodni sud pravde
Međunarodni sud pravde - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zvaničnici obe države tvrde da su odlukom Međunarodnog suda ipak dokazani zločini nad obe strane, ali da je sada vreme da se krene u novom smeru

Međunarodni sud pravde u Hagu danas je odbacio tužbu Hrvatske i kontratužbu Srbije za genocid, a u prvim reakcijama zvaničnika kaže se da je odlukom ipak dokazano da su zločini počinjeni, ali naglašava i da je sada na redu da obe države krenu u novom smeru.

U Srbiji dominira mišljenje da je presudom dokazano da su počinjeni zločini nad Srbima u Hrvatskoj, dok u Hrvatskoj ne kriju da su nezadovoljni presudom, ali da će je poštovati.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Hrvatska nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukobima.

Nikolić je međutim, rekao da je, iako protivtužba Srbije nije usvojena, potvrđeno da je Hrvatska učinila masovan zločin prema Srbima.

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaNad Srbima u Hrvatskoj počinjen genocid
Nad Srbima u Hrvatskoj počinjen genocid - Sputnik Srbija
Nad Srbima u Hrvatskoj počinjen genocid
Nikolić je u obraćanju javnosti nakon odluke rekao da je taj sud presudio da Hrvatska svojom tužbom nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukobima. 

"S druge strane, iako protivtužba Srbije nije usvojena MSP je utvrdio da su vlasti Republike Hrvatske bile svesne da će vojna akcija Oluja dovesti do proterivanja civilnog stanovništva. Na ovaj način i od strane najviše pravne institucije UN potvrđeno je da su hrvatska snage počinile masovne zločine prema Srbima u Hrvatskoj", rekao je Nikolić.

Time je, kako je ocenio, uprkos nepravdi načinjen ohrabrujući korak. 

"Iskreno se nadam da će i u vremenu koje je pred nama biti dovoljno hrabrosti kako bi i Srbija i Hrvatska u dobroj veri zajedno rešavale sve ono što sputava da naš region uvedemo u period trajnog mira i prosperiteta", zaključio je Nikolić. 

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković rekao je da je odluka suda očekivana i da Srbija nema razloga da bude nezadovoljna.

Selaković je rekao i da je sud opovrgnuo jednu tvrdnju Hrvatske, a to je da su krajiški Srbi napustili Hrvatsku na poziv srpskih vlasti. 

"Odlazak Srba iz Hrvatske je posledica vojne akcije, to je sud potvrdio i zbog toga smo zadovoljni. Vojna akcija 'Oluja' bila je usmerena na odlazak krajiških Srba s njihove teritorije. Sud je pozvao obe strane na međusobnu pomoć i saradnju", rekao je srpski ministar pravde. 

"Sud je utvrdio da nije bilo genocida od strane Republike Srbije. To je ispunilo naša očekivanja", rekao je ministar pravde Nikola Selaković novinarima u Hagu nakon čitanja odluke suda.

Selaković je rekao i da rezultat odluke po kontratužbi jeste da konačno Hrvatska i krajiške Srbe koji su njeni državljani počne da tretira kao nestala lica.

"Sud jeste utvrdio da su vršeni zločini i od strane pripadnika JNA i od pripadnika hrvatske vojske", rekao je Selaković. 

Hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je da nije zadovoljan konačnom presudom Međunarodnog suda pravde.

Josipović, koji je učestvovao u pripremanju tužbe pre nego što je postao predsednik, za Novu TV kazao je da je "dobijena opomena o strašnim zločinima koji su se dogodili na ovim prostorima".

"Pitanje je da li strašni zločini koji su se dogodili podrazumevaju genocid, a Sud je zauzeo ovo konzervativno stanovište i podigao lestvicu za genocid jako visoko", ocenio je on. 

Hrvatski predsednik smatra da su "neki od najstrašnijih zločina ispali iz računice, jer je Sud procenio da je Srbija vezana konvencijom od 1992. godine". 

Kako je dodao, Sud je prilično jasno kod kontratužbe Srbije rekao da Hrvatska ne može biti smatrana zemljom koja je počinila genocid, te da su skinuti i navodi o genocidnosti Oluje.

"Cena rata je bila vrlo skupa, Hrvatska je bila žrtva agresije. Nažalost, Sud ne odlučuje o tim pitanjima", mišljenja je Josipović. 

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da Hrvatska nije zadovoljna odbijanjem hrvatske tužbe za genocid, ali jeste time što je Međunarodni sud pravde odbio srpsku protivtužbu.

"Hrvatska tužba je nažalost odbijena, ali je utvrđeno sve ono što znamo da se događalo, a to su teški ratni zločini i etničko čišćenje", istakao je Milanović u izjavi novinarima. 

On je naglasio da je (od tih događaja) prošlo više od 20 godina, da je Hrvatska članica EU, da je dobila rat i da ima priliku, u društvu najrazvijenih država, da ide napred i gradi sadašnjost. 

"Srbiji u tom smislu želimo sve najbolje. Od naših zahteva za utvrđivanje sudbine nestalih i povratka kulturnog blaga nećemo odustati", poručio je Milanović.

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaHrvatska je bila žrtva agresije
Hrvatska je bila žrtva agresije - Sputnik Srbija
Hrvatska je bila žrtva agresije
Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić izjavila je, nakon izricanja presude, da se nada da je presuda jedna vrsta doprinosa da se završi istorijsko razdoblje i napreduje u boljem smeru. 

Pusić je naglasila da Hrvatska ne bi išla na Sud da nije mislila da je njena tužba utemeljena, preneo je portal Index.hr. 

"Ovakva presuda ne znači da nije bilo rata ili da nije bilo zločina i ubijenih. Sud je vrlo detaljno razmotrio i konstatovao celi niz takvih činjenica, no istovremeno je konstatovao i da te činjenice ne čine korpus dela koja čine genocid. A to je svesna namera uništenja jedne grupe u celosti", dodala je Pusićeva.

Predsednik RS Milorad Dodik, koji je u Beogradu pratio izricanje presude sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio je da je 90-tih godina prošlog veka nad Srbima u Hrvatskoj počinjen genocid.

Kako je rekao, Srbi su raseljeni i o tome svedoče istorijske, populacione, imovinske i druge činjenice — Srbi su nestali sa ogromnog prostora koji danas čini Republiku Hrvatsku.

"A da ne govorimo o činjenici vezanoj za Drugi svetski rat i nikada presuđenog, nikada vođenog postupka vezanog za logor Jasenovac, gde je pobijen ogroman broj Srba i gde su gotovo čitavi prostori ispražnjeni i u današnjoj Republici Srpskoj i u Hrvatskoj, kako bi se pobio jedan narod", rekao je Dodik u zajedničkom obraćanju srpskoj javnosti s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Dodik je rekao da će vlasti u Republici Srpskoj poštovati odluku Međunarodnog suda u Hagu, ali ostaje osećaj učinjenog zločina i nepravde nad Srbima koji su najveći stradalnici na prostoru bivše Jugoslavije, u procesu raspada bivše zajedničke države. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala