Stopa porasta incidence virusa korona u Rusiji opada

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaDevojka sa zaštitnom maskom čeka voz u metro stanici u Moskvi
Devojka sa zaštitnom maskom čeka voz u metro stanici u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stopa porasta incidence (broj novoobolelih) virusa korona u Rusiji se smanjuje, trend je stabilan, pa proces ide u dobrom pravcu, izjavila je direktorka Federalne službe za fitosanitarni nadzor Ana Popova.

„Bez obzira na količinu, tempo (rasta incidence virusa korona u Rusiji) ipak opada. Ovo je stabilan trend. Može biti izraženiji i manje izražen. To zavisi od toga koliko smo danas razdvojeni. Idemo u pravom smeru, a da bismo se kretali brže, potrebno je da se striktno pridržavamo postojećih zahteva“, istakla je Popova za televiziju „Rusija 24“.

Ona je dodala da sada postoji samo nada da će se karantinske mere ukinuti, a da će o tome moći da se razgovara oko 12. maja, kada se budu videli „rezultati“ neradnih dana u maju i epidemiološka situacija u zemlji.

Zaštitna oprema - Sputnik Srbija
Ruski epidemiolog: Vrhunac epidemije u Rusiji ─ sredinom maja

„Ako kažemo da je prosečna inkubacija 4-6-8 dana, ukoliko počnemo da je narušavamo danas, 12. maja će biti očigledno da moramo pooštriti (režim). Ali ako ne počnemo da narušavamo i nastavimo da se brinemo za svoje zdravlje i svoje najbliže, možemo se nadati da će niz ograničenja moći da se ukine. Ali danas je to samo nada. Bićemo sigurniji bliže 12. maju i to će zavisiti od toga koliko odgovorno se odnosimo prema svom zdravlju i (zdravlju) svojih najbližih“, objasnila je Popova.

Što se tiče zabrane održavanja masovnih događaja, ona će biti ukinuta poslednja, kada budu ukinuta preostala ograničenja uvedena zbog pretnje od širenja virusa korona.

Koje ograničenje će biti prvo ukinuto, saznaće se posle 12. maja, dodala je ona.

Predsednik Vladimir Putin je u obraćanju naciji krajem aprila saopštio da će u Rusiji biti produženi neradni dani do 11. maja.

Prema poslednjim informacijama, u Rusiji je zabeleženo 145.268 slučajeva zaraze virusom korona, od čega je preminulo 1.356 osoba.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona kovid 19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima, u svetu je zabeleženo više od 3,58 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 248 hiljada ljudi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala