Potpredsednica ruske vlade: Socijalno distanciranje ima efekta

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaUlica u Moskvi za vreme samoizolacije građana zbog pandemije virusa korona
Ulica u Moskvi za vreme samoizolacije građana zbog pandemije virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Režim socijalnog distanciranja koji se koristi u svim zemljama za sprečavanje širenja virusa korona ima efekta, izjavila je potpredsednica Vlade Rusije Tatjana Golikova.

Golikova je istakla da je prelazak većine poslodavaca na rad na daljinu ispravna odluka, jer s jedne strane održava zapošljavanje, a sa druge strane omogućava da se smanji direktna komunikacija.

Golikova je podsetila na rizične grupe i potrebe da se poštuje izolacija.

„Za sve nas sada, za naše građane, a pre svega građane koji se nalaze u rizičnim grupama, važno je da se poštuje samoizolacija, koliko god neprijatna bila, bez obzira na to što ljudi žele da izađu napolje po lepom vremenu koje nastupa“, navela je Golikova.

Ona je istakla da se mora ostati kod kuće kako bi se očuvalo svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih.

Potpredsednica vlade je rekla da u proseku broj pacijenata sa virusom korona u Rusiji raste za 17-18 odsto dnevno, što daje nadu da neće biti eksponencijalnog rasta. Ona je objasnila da te cifre ne treba da plaše, jer to nije eksponencijalni rast, ali je napomenula da je vrlo važno paziti na one koji su na intenzivnoj nezi, na aparatima za disanje i bore se za život.

Kuhinja - Sputnik Srbija
Rusi tokom karantina najviše vremena provode u – kuhinji
„Tu rad lekara ima presudan značaj i treba uložiti sve napore da se taj rad obezbedi“, dodala je Golikova.

Golikova je istakla da je sistem za testiranje imuniteta na KOVID-19 veoma važan za lekare koji rade u žarištima bolesti i dodala da će ovo testiranje početi u nedelju.

Ona je podsetila da će se u Rusiji pojaviti testovi za identifikaciju imuniteta na virus korona.

Ovakav sistem ispitivanja uvek je veoma važan za lekare koji rade direktno u žarištu epidemije, da bi se shvatilo da li im bolest preti ili su ovu bolest već preležali, precizirala je Golikova. 

„Pandemija virusa korona će se završiti, epidemija će proći, a mi ćemo se vratiti u normalan život. I tada ćemo sumirati rezultate“, zaključila je Golikova.

Prema poslednjim informacijama, u Rusiji je zabeleženo 18.328 slučajeva obolevanja od virusa korona KOVID-19, od čega je umrlo 148 osoba.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona KOVID-19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima, u svetu je zabeleženo više od 1,86 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je 114.980 ljudi.


Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala