Mafijaški posao cveta tokom pandemije, a biće još gore kad prođe

© AFP 2023 / Andreas SOLARO Italijanski policajac
Italijanski policajac  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prema evropskim zvaničnicima, ilegalne šeme za infiltraciju u legalan biznis samo su vrh ledenog brega i strahuje se da se organizovani kriminal priprema za smelije poduhvate širom Evropske unije.

Izuzetno napeta ekonomska i socijalna situacija u Italiji, zemlji koja je do skoro bila najpogođenija epidemijom izazvanom virusom korona, izgleda da ide na ruku organizovanom kriminalu, piše „Politiko“. Uslovi za „mafijaški biznis“ su sve povoljniji jer je većina pripadnika snaga reda zauzeta borbom protiv kovida 19.

Mafijaški sindikati, zloglani po delovanju tokom kriza u Italiji, počeli su da se infiltriraju u legalne privatne firme koristeći njihove slabosti, kažu zvaničnici dodajući da zabrinjavajući trend verovatno prethodi skoku kriminaliteta po okončanju pandemije, i što je najvažnije, i daleko van Italije.

„Ne postoji zemlja EU koja bi bila izuzeta iz ovog problema“, rekla je Sabrina Pinjedoli, poslanica talijanskog Pokreta 5 zvezda.

Mauricio De Lucia, glavni tužilac Mesine, opisao je kako se odigrava tipična šema: „Mafija nudi kredit vlasniku preduzeća kome je potreban novac. Zna s kim ima posla ali se nada da može upravljati situacijom. Vlasnik greši“.

De Lucia je opisao i ono što naziva „metodom“ ovakvih mafijaških operacija. Kad koriste ekonomski haos da bi ilegalni biznis „ugurali“ u legalne tokove, u firme koje plaćaju porez ali su trenutno bez novca, mafijaške strukture vremenom hvataju indirektan pristup poslovnim knjigama vlasnika preduzeća i koriste ih za dalje iznuđivanje novca, na primer, od banaka.

Vlasnik se, kako je rekao, tako pretvara u „frontmena“ koji ima koristi od poslovnih kontakata sa bankama i drugim finansijskim institucijama. Druga šema od koje strahuje današnja Italija je da mafija „isisava“ nacionalne i fondove EU za obnovu krizom pogođene infrastrukture poput medicinskih institucija, zatvorenih fabrika, malih i srednjih preduzeća.

Mafija će raditi svugde gde postoji mogućnost da korumpira zvaničnike, koji će upasti mafijašku klopku, bilo da su naivni ili skloni korupciji“, rekao je Governale, prvi borac protiv mafije u Italiji.

Neke kriminalne grupe razvijaju nove aktivnosti koristeći vanredno stanje, navodi Evropol. Između ostalog, utvrđeno je da trgovina falsifukovanom medicinskom opremom, poput maski, rukavica i lekova, doživljava bum u pandemijskoj ekonomiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala