Mandić: Leposavića mogu smeniti samo u zagrljaju sa Milom

© Foto : Youtube/in4snetLider stranke Demokratski front u Crnoj Gori, Andrija Mandić
Lider stranke Demokratski front u Crnoj Gori, Andrija Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Pratite nas
Demokratski front neće podržati razrešenje crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića jer se sa njim niko nije konsultovao, a da se konsultovao, morao bi da kaže zašto se taj čovek razrešava, za Sputnjik kaže jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić. Leposavićeva smena moguća je samo u zagrljaju sa DPS-om.
„To je ministar koji je pripremio izmene i dopune Zakona o slobodi veroispovesti, koje su veoma dobre i kvalitetne i koje je usvojila parlamentarna većina. Na taj način razrešena je kriza koja je postojala na relaciji SPC – država Crna Gora. Taj čovek je veoma aktivno učestvovao u pripremi Temeljnog ugovora kojeg bi trebalo da potpišu SPC i Vlada Crne Gore. On je kao pripadnik srpskog naroda samo saopštio one stavove koje deli svaki Srbin u Crnoj Gori“, kaže Mandić. 

Da je premijer prethodno razgovarao sa Demokratskim frontom, pre ishitrene odluke o Leposavićevoj smeni saopštili bismo mu da to ne radi, jer za to nema podršku parlamentarne većine. Bez podrške parlamentarne većine, može se samo otići u zagrljaj Demokratske partije socijalista i izneveriti demokratija koja je ostvarena u avgustu prošle godine, dodaje Mandić.

Leposavić može biti smanjen samo u zagrljaju sa Milom

Naš sagovornik očekuje da će se ostale članice koje čine većinu u Skupštini Crne Gore ovih dana izjasniti o predlogu za smenu Vladimira Leposavića saglasno vlastitim procenama.

„Demokratski front i koalicija „Za budućnost Crne Gore“ čine najveći deo parlamentarne većine, tako da bez nas nema razrešenja, osim sa Demokratskom partijom socijalista“, navodi Mandić. 

Danas je održan sastanak predsednika stranaka koje čine parlamentarnu većinu, objašnjava Mandić i nastaviće se sa razrađivanjem konkretnih modela za razrešenje političke krize u koju je Crna Gora trenutno zapala – narednih dana biće održan još jedan sastanak stranačkih lidera, kada će, kako kaže, moći više da kaže o tome kako vidi izlaz iz krize.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić danas je, podsećamo, u vanrednom obraćanju javnosti naveo da je pokrenuo postupak razrešenja Vladimira Leposavića zbog toga što je naveo da je „spreman da prizna da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kad se to i nedvosmisleno utvrdi“, a osporio je i legitimitet suda u Hagu.

Nešto kasnije, Vlada Crne Gore saopštila je da „poštuje rezolucije Evropskog parlamenta koju je usvojila Skupština Crne Gore 2009. godine, a u kojoj se osuđuje zločin genocida u Srebrenici“, ali je dodala da „ne želi da jedne narode proglašava genocidnim, a druge svetim“ i pozvala da se prekine sa „svim vrstama politikanstva i manipulacije žrtvama“.

Pročitajte još:

Mandić: Demokratski front neće podržati razrešenje Leposavića

Iz minuta u minut: Reakcije na Krivokapićev zahtev za smenu ministra pravde zbog Srebrenice

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala