SVET

Kina: SAD ─ najveća pretnja miru i izvor ratova i sukoba

Sjedinjene Američke Države predstavljaju najveću pretnju svetskom miru i izvor ratova i sukoba, izjavio je portparol kineskog Ministarstva odbrane Džang Sjaogang.
Sputnik
„Kina je graditelj svetskog mira, doprinosi globalnom razvoju i štiti svetski poredak, Peking se strogo pridržava odbrambene vojne politike, jača nacionalnu odbranu i vojnu modernizaciju kako bi zaštitio sopstvenu bezbednost i interese razvoja“, rekao je portparol.
Prema njegovim rečima, „svi znaju da su SAD najveća pretnja svetskom miru i izvor ratova i sukoba“.
„Igranje na ‘kinesku kartu’ ne može rešiti sopstvene probleme SAD. Zahtevamo da Sjedinjene Američke Države formulišu ispravnu percepciju Kine, objektivno i racionalno sagledaju vojni razvoj i strateške namere Kine i učine više na očuvanju odnosa između dveju zemalja i njihovih oružanih snaga i unaprede regionalni mir i stabilnost“, naglasio je kineski diplomata.
On je dodao da su SAD poslednjih godina na kinesku vojsku gledale u smislu konkurencije i pretnje i da su preuveličavale i naduvavale takozvanu „kinesku vojnu pretnju“ u pokušaju da opravdaju širenje sopstvene vojne moći.

O zajedničkim rusko-kineskim vojnim vežbama

Govoreći o zajedničkim vežbama Oružanih snaga Rusije i Narodne Republike Kine „Sever. Saradnja 2024“, portparol je rekao da su one produbile nivo strateške saradnje dve vojske, dale aktivan doprinos očuvanju mira u regionu i reagovanju na bezbednosne izazove.
„Ove vežbe uspešno su proverile koordinaciju taktičke komande i sprovođenja zajedničkih operacija obe strane, dodatno produbile nivo strateške saradnje dveju armija i dale aktivan doprinos održavanju regionalnog mira i stabilnosti, kao i reagovanja na bezbednosne izazove“, istakao je Džang Sjaogang.
Prema njegovim rečima, po završetku vežbi, jedinice brodova ruske i kineske mornarice izvršile su patroliranje u odgovarajućim oblastima Tihog okeana.

Nuklearna politika Kine

Kinesku nuklearnu politiku karakteriše visok stepen stabilnosti, kontinuiteta i predvidljivosti, rekao je portparol.
„Organizovali smo probe lansiranja interkontinentalne balističke rakete radi provere efikasnosti naoružanja i tehnike, kao i nivoa obučenosti trupa. Ovo je rutinski deo vojne pripreme i potpuno je legalna i opravdana“, ocenio je on.
Prema njegovim rečima, Kina se uvek pridržavala politike da neupotrebljava nuklearno oružje prva, čvrsto se pridržavala odbrambene nuklearne strategije, nije se uključivala u trku u naoružanju, jasno se obavezala da neće koristiti ili pretiti upotrebom nuklearnog oružja protiv nenuklearnih država i zona bez nuklearnog oružja.
On je naglasio da „Kina održava sopstvene nuklearne snage na minimalnom nivou neophodnom za osiguranje nacionalne bezbednosti“.
Raketne snage Narodne oslobodilačke armije Kine lansirale su u sredu interkontinentalnu balističku raketu sa lažnom bojevom glavom u otvorene vode Tihog okeana u okviru redovnih godišnjih vežbi. Pre lansiranja, Kina je o tome obavestila brojne zemlje.
RUSIJA
Kina: Amerika je najveći izvor nuklearnih pretnji u svetu
Pogledajte i:
Komentar