SRBIJA

Britanija podigla glavnog „jastreba“ ratne propagande protiv Srbije - da ugura Prištinu u NATO

Povratak nekadašnjeg portparola NATO pakta Džejmi Šeja u vreme bombardovanja SRJ, sada u ulozi zagovornika ulaska Prištine u Alijansu, diplomata i bivši ambasador u UN Vladislav Jovanović vidi kao „povratak vampira“ u želji da se oživi loša slika o Srbiji i pomogne Americi da ne popusti u planovima vezanim za kosovsko pitanje.
Sputnik
Iza "povampirenja" Šeja, po oceni Jovanovića, stoji Britanija i britanski krug političara koji se plaše da će Amerika da kosovsko pitanje stavi u drugi plan pod pritiskom drugih, mnogo ozbiljnijih problema koje ima.
Džejmi Šej se, naime, oglasio s porukom da je očigledan interes Kosova da postane član NATO i da je na novom šefu NATO pakta Marku Ruteu da ubedi saveznike da Prištini daju veće mogućnosti da se pridruži i sarađuje sa Alijansom.

Glavni „jastreb“ ratne propagande

Šej navodi da je Rute pomno informisan o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, te da je održao nekoliko sastanaka sa trenutnim prištinskim rukovodstvom, a poslednji je bio 17. juna sa Vjosom Osmani.
Šej takođe tvrdi da će Rute pitanje situacije na Kosmetu držati visoko na dnevnom redu zbog krhke bezbednosne situacije, kao i da bi trebalo da se poveća i diplomatski angažman sa Evropskom unijom.
Jovanović podseća da je Šej bio perjanica ratne propagande protiv Srbije čiji je zadatak bilo da na propagandnom planu opravdava agresiju NATO pakta na SRJ i okrivljuje Srbiju za sve.
„Dakle, da tu agresiju njihovu prodaje naivnom svetu kao humanitarnu intervenciju „Milosrdni anđeo“ jer su, po njihovom tumačenju, Srbi i tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević nepopravljivo zli ljudi koji razumeju samo silu i bombe nad svojim glavama. To je bila njegova poruka u to vreme. I sada se pojavljuje kao vampir, u želji da oživi tu predstavu o Srbiji i na neki način pomogne Americi da ne popusti po ovom pitanju,“ ocenjuje Jovanović.
Sagovornik Sputnjika podseća da Amerika ima trenutno mnogo stvari koje treba da reši, i ocenjuje da se Britanija plaši da će zbog toga prijem Prištine u NATO pasti na listi prioriteta, a da može da se desi i da evropski deo članstva NATO pakta počne da se uznemiruje zbog prevelike moći Amerike i da zbog toga zatraži više samostalnosti u odnosu na Ameriku i u okviru NATO-a.

Britanci žele uništenje Srbije

„Prvo, ni Rute ni njegovi prethodnici nikad se nisu ništa pitali u vezi sa NATO, oni su uvek bili samo proceduralni sprovodnici odluka Amerike, jer to su njene odluke, a oni su samo izvođači radova na toj odluci. Prema tome, ono što je Amerika odlučila u vezi sa Prištinom i NATO paktom to će i da desi. A Priština očito požuruje tu odluku, kako bi nam što pre stavili „konopac oko vrata“ jer kada jednom uđu u NATO, onda su po njihovim shvatanjima dobili međunarodni personalitete i teže će nam biti da se suprotstavljamo u daljem dijalogu sa njima,“ upozorava Jovanović.
Kako kaže, zaista ima smisla pitanje da li će Amerika kosovsko pitanje držati u vrhu svojih prioriteta, s obzirom na ukupni razvoj situacije i u Evropi i u svetu.
„Pre svega u Evropi s obzirom da sa stepenom potčinjenosti Evrope, Americi, raste i evropska desnica, suverenizam i nezadovoljstvo. Pitanje je da li će Amerika imati vremena da se bavi ovim relativno manjim pitanjima u odnosu na veća koja im sve više bodu oči. Doduše, činjenica je da su Albancima obećali prijem u NATO kao korak dalje u pravcu pritiska na Srbiju, ali to je bila njihova odluka i pre samih zahteva Albanaca i pre agresije na SRJ sa namerom da se taj deo iščupa iz Srbije i priključi NATO paktu,“ podseća naš sagovornik.
U prilog tome Jovanović navodi i činjenicu da su zbog toga i napravili odmah NATO bazu na KiM – Bondstil gotovo paralelno sa potpisivanjem Kumanovskog sporazuma.

Amerika suočena sa većim problemima

„U stvari, američku bazu, ali to je u suštini NATO baza. Dakle, sve što se priča o prijemu Pištine u NATO još nije izvesno, ali jeste najava i igra nerava sa Srbijom i pritisak kako bi se ona preplašila i počela da popušta u nastavku dijaloga sa Prištinom koji vodi Brisel. Ali šta će biti videćemo, s obzirom da se situacija menja i to brže nego što mi to mislimo i, što je još značajnije, menja se u različitim pravcima. Ne ide više pravolinijski kako je to Amerika zamišljala,“ ocenjuje Jovanović.
Naš sagovornik uplitanje Šeja u celu ovu priču vidi kao „povrataka đavola“ na naše prostore s obzirom da je poslednjih 30 godina držao „niski profil“ u javnosti a povampirio se verovatno ohrabren nekim britanskim političarima koji žele da animiraju Ameriku da ne odustane od svog prvobitnog cilja, zbog drugih problema koje mora da rešava.
„To je pre svega interes Britanije da se što pre slomi Srbija kako bi NATO pakt zavladao ostatkom Balkana. Dakle, Britanija želi da ohrabri Ameriku da ide dalje u tom pravcu a ne da počne da se bavi novim tačkama zaoštravanja situacija u svetu,“ kaže Jovanović.

Šta je planirao NATO

Inače, Šej je rekao i da bi voleo da Rute bude "velikodušniji" prema tzv. Kosovu po pitanju zajedničkih aktivnosti i da pokuša da ubedi članice koje nisu priznale Kosovo da to učine tako što će Kosovu dati veće mogućnosti da se pridruži i sarađuje sa NATO paktom što on vidi kao pozitivan signal.
Šej ovim nastavlja svoji misiju iako je odavno penzionisan.
A šta je bila glavna zamisao Amerike i NATO nedavno je otkrio poznati američki ekonomista i profesor na Kolumbijskom univerzitetu Džefri Saks. On je izjavio da cilj NATO agresije na Jugoslaviju nije bilo nikakvo spasavanje "potlačenog" muslimanskog stanovništva, već je namera bila da se rasparča Srbija kako bi se ostvarili ciljevi Amerike. A ti ciljevi su, kako je rekao Saks, stvaranje tzv. Kosova gde bi Amerika mogla da napravi najveću bazu u Jugoistočnoj Evropi.
SRBIJA
Osvedočeni prijatelj Prištine: Ko je novi prvi čovek NATO pakta
SRBIJA
Balkanski koridor: Zašto je za NATO važno takozvano Kosovo i luke u Albaniji
Komentar