Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Osvedočeni prijatelj Prištine: Ko je novi prvi čovek NATO pakta

© Sputnik / Lola ĐorđevićPremijer Holandije Mark Rute
Premijer Holandije Mark Rute - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2024
Pratite nas
Novi generalni sekretar NATO Mark Rute prema Srbiji nije prijateljski raspoložen a to je pokazao još tokom posete našoj zemlji kao premijer Holandije. Tada je doslovce rekao da ima različit pogled od nas na Kosovo i Metohiju, čime nam je dao odgovor koga će podržavati u budućnosti - isti stav koji je imao kao političar, ima sada i na čelu NATO pakta.
Ovako izbor Rutea za generalnog sekretara NATO komentariše pukovnik u penziji i komandant odbrane na Košarama tokom NATO agresije Ljubinko Đurković.
Odlazeći holandski premijer je poznat po tome što snažno podržava Ukrajinu, i često oštro kritikuje ruskog predsednika Vladimira Putina, a po pitanju Kosova i Metohije ima dijametralno suprotan stav od Srbije.

Prijatelj Prištine a ne Beograda

Đurković smatra da je izbor Rutea posledica američkog pritiska pod kojim su sve druge države članice ove vojne alijanse morale da to prihvate s obzirom da je potreban konsenzus za imenovanje generalnog sekretara.
Što se tiče Srbije, ono što karakteriše Rutea jeste da on nije prijateljski raspoložen prema nama, a kako kaže naš sagovornik, otuda nimalo ne čudi da se privremena kosovska vlast ali i opozicija u Prištini raduju njegovom imenovanju.
"Znaju da će on uraditi sve da ih uvrsti u redove NATO-a,“ kaže Đurković, podsećajući da bi to bi bio direktan udar na nas i na Rezoluciju 12 44 koja garantuje da je Kosovo i Metohija sastavni deo države Srbije.
"Rute je i kroz svoje političe izjave narušavao integritet Srbije čime je dokazao da će biti generalni sekretar koji će zagovarati rat. To se vidi i po tome što je Ukrajini nemilosrdno pružao pomoć kao premijer Holandije, što je i njihova vlada radio prihvatila i darivala Ukrajince oružjem i opremom ali i svakom drugom podrškom,“ napominje Đurković.

Na udaru i Republika Srpska

Tako da, dodaje on, bez obzira na našu dobru volju da sa NATO paktom imamo korektne odnose, od Rutea ne možemo da očekujemo isti uzvratni odnos, što znači da ćemo morati da zadržimo svoju vojnu neutralnost po svaku cenu.
Đurković ne očekuje od Rutea ništa dobro ni kad je reč o Republici Srpskoj.
„Za očekivati je da će Rute dati podršku Federaciji Bosni i Hercegovini u njihovoj nameri da se priključe NATO paktu, čime će Republiku Srpsku dovesti u još nepovoljniji položaj. Ne bi me začudilo i da nekim naoružanjem i opremom NATO u budućnosti počasti snage koje su pod ingerencijom Federacije, odnosno da ti etničko čisti bataljoni budu naoružani od strane ove vojne alijanse čime će se postaviti kao pretnja RS, a danas ili sutra i u eventualnim sukobima jer bi vrlo rado hteli da vide kako se RS eliminiše,“ veruje naš sagovornik.
Đurković podseća da se Rute kao premijer Holandije svojevremeno izvinio veteranima BiH što njihovi vojnici nisu uspeli da spreče, kako on kaže, “masakr“ u Srebrenici. Rute je tada rekao je da vojnici nisu bili opremljeni da spreče „masakr“ i da im je postavljen „nemoguć zadatak“, čime je abolirao sve ono što se stavljalo na teret tadašnjim holandskim vojnicima u mirovnoj misiji pod UN-om u BiH.
Inače, Rute je kao premijer Holandije u julu prošle godine posetio Srbiju i tada rekao predsedniku Aleksandru Vučiću da imaju različite poglede na situaciju na KiM, ali da mu je drago što su iskreno razgovarali. Rute je naveo da upiranje prsta u krivca za situaciju koja je nastala na Kosovu neće rešiti probleme i da želi da i ekonomija Kosova napreduje.
Naveo je i da Holandija, kao treći najveći investitor na Kosovu, vidi bliske mogućnosti za saradnju. Što se tiče Zapadnog Balkana, Rute je pre dve godine govorio da se situacija razlikuje od zemlje do zemlje a da na Balkanu ništa nije lako, jer region ima značajne probleme.

Šta je govorio o Balkanu

Rute je uspostavio dobre odnose sa britanskim i američkim liderima i smatra se jednim od najuspešnijih evropskih zvaničnika kada je reč o ophođenju sa Donaldom Trampom dok je ovaj bio predsednik Amerike.
"Politiko" navodi da je na zatvorenom sastanku u julu 2018. godine Rute bio taj koji je "spasio situaciju" kada je Tramp napao lidere zemalja članica Alijanse jer ne izdvajaju dovoljno novca za odbranu, tako što je ubedio Trampa da su izdvajanja sve veća i da je američki predsednik zaslužan za to. Upravo to bi moglo da se pokaže kao dragoceno iskustvo jer je mogući povratak Trampa u Belu kuću uznemirio lidere Alijanse, pošto je bivši američki predsednik davao izjave u kojima je doveo u pitanje spremnost SAD da podrže druge članice NATO ukoliko eventualno budu napadnute. Na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji prošle godine Rute je, međutim, poručio da lideri treba da prestanu da "kukaju zbog Trampa" i da više novca ulože u odbranu i proizvodnju municije, bez obzira na to ko bude pobednik predsedničkih izbora u Americi.
Kao šef holandske vlade bio je jedan od glavnih podržavalaca slanja vojne pomoći Ukrajini.
Njegov put ka poziciji generalnog sekretara Alijanse, koju je prethodnih 10 godina držao Jens Stoltenberg, postao je siguran nakon što su nedavno Mađarska i Slovačka nagovestile da će podržati njegovu kandidaturu. Ruteovoj kandidaturi se protivila samo Rumunija čiji je predsednik Klaus Johanis takođe konkurisao za istu funkciju.
Rute će se formalno povući sa mesta premijera kada nedavno formirana desničarska vlada zvanično bude zamenila njegovu vladu desnog centra, a poraz na izborima je doživeo u novembru prošle godine. Neoženjen je i ceo život živi u Hagu, a inače je profesor istorije.
Dutch Prime Minister Mark Rutte  - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2024
SVET
Ko je Mark Rute – novi šef NATO
Zastava NATO - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2024
SVET
Mediji: Izabran naslednik Jensa Stoltenberga
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala