SPORT

Zašto „sreća“ nije bila na strani Srbije?

Sportska sreća za koju se kaže da je Srbija nije imala u duelu sa Mađarskom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo je bila na strani rivala zbog njegovog timskog kvaliteta, rekao je za Sputnjik Nebojša Vignjević, fudbalski trener koji radi u mađarskom Ujpeštu.
Sputnik
Srbija nije u Budimpešti uspela da se revanšira Mađarskoj za poraz u Beogradu, ponovo je poražena i dovela je sebe u neprijatnu situaciju, s obzirom na to da ima imperativ pobede u narednom meču kvalifikacija protiv Crne Gore u utorak u Beogradu.
Vignjević navodi da je pored utakmicu Srbije i Mađarske verovao u remi, zbog toga što mu je Budimpešta prirasla srcu, a Beograd je njegov grad.
Međutim, Mađari su na domaćem terenu savladali Orlove rezultatom 2:1.

„Nisam bio daleko, nadao sam se da će biti tako. Radim tamo, a iz Srbije sam tako da bi bilo najbolje da pomirimo obe strane. Očekivao sam više golova, bili smo blizu tog drugog gola. Mislim da ne možemo da gledamo samo ovu utakmicu. Malo smo zaboravili sa kim igramo, kada te neko na isti način pobedi u kratkom vremenskom periodu to nije slučajno. Nismo naučili lekciju, a trebalo je da budemo oprezni“, smatra Vignjević.

Podsetio je srpski stručnjak na to da reprezentacija Mađarske još od šestog kola Lige nacija kada su prošle godine pretrpeli poraz od Italije nije izgubila, tako je ostalo i posle utakmice sa Srbijom iz čijeg tabora se govorilo o tome da je nedostajala sportska sreća za bolji rezultat.

„Mađarska je ostala neporažena, prošle godine pobedila je Englesku i Nemačku u gostima, imali su svi šanse. Jesmo zaslužili mi više, imamo individualni kvalitet pojedinaca koji mogu da naprave razliku, ali timski duh u ovoj utakmici uz onu atmosferu je ono što im je donelo pobedu. Sreća za koju kažemo da je nemamo je bila na njihovoj strani zbog tog timskog kvaliteta“, objasnio je srpski trener.

Vignjević je istakao drugo poluvreme prvog meča Srbije i Mađarske, kada su Orlovi igrali bolje, što je i u drugoj utakmici bio slučaj. Međutim, kao da su srpski fudbaleri ostali u tom meču i samo preslikali iste greške.
„Moram da ponovim da nismo naučili lekciju iz prve utakmice, mislili smo da drugo poluvreme iz tog meča govori da možemo, ali neke stvari nisu bile dobre. Dali smo im ono što su želeli, vođstvo“, istakao je Vignjević.
Ko god da je pogledao utakmicu jasno je video da je srpskoj reprezentaciji falila odbrana. Kod oba primljena gola napravljene su greške koje nisu smele da se dogode, o čemu je govorio i strelac jednog gola za Srbiju Strahinja Pavlović.
Međutim, srpski fudbalski trener veruje da posledice snose podjednako i defanzivci i ofanzivci i da upravo to pravi razliku. Mađari svi igraju kao jedan za sve, dok to nije bilo primetno u srpskom timu.

„Moje shvatanje je da ne možemo samo da delimo na odbranu i napad. Mi smo videli deset igrača koji svi do jednog igraju defanzivu, imali su dosta takvih situacija. Nismo najbolje analizirali, preskakanjem igre dolaze u situacije tri na tri, dva na dva...“, analizira srpski trener.

U tim situacijama jasno se videlo šta je individualni kvalitet, a šta timski duh.
„Nisu samo greške odbrane dovele do ovog poraza. Nije bilo pomaganja, što se tiče dva beka to je nešto što je bio problem. Timski duh sa jedne strane, a individualni kvalitet sa druge. Nisam video ekipu koja se brani i napada zajedno i to je nešto što su Mađari demonstrirali u svim ovim utakmicama i time su nas pobedili“, smatra Vignjević.
Naredni protivnik Srbije je Crna Gora protiv koje Orlovi igraju u utorak u Beogradu. Vignjević smatra da oni imaju ekipu sličnu Mađarskoj.

„Naš najveći problem je taj što gledamo protivnika ,a ne vidimo sebe. Neke izjave da idemo na Evropsko prvenstvo, slažem se optimista sam, ali moramo da gledamo sebe. Crna Gora ima ekipu koja igra slično kao i Mađarska, nemaju velike zvezde osim Jovetića koji nije na nivou na kakvom je bio pre nekoliko godina. Mi treba da pogledamo svoje dvorište i to je naš problem. Individualni kvalitet kakav imamo nema nijedna ekipa u našoj grupi, ali to se stavlja u službu ekipe, što do sada nismo pokazali“, jasan je srpski fudbalsku stručnjak.

I dalje sve zavisi od reprezentacije Srbije, ali ovoga puta pobeda je imperativ.
„Pričamo o Crnoj Gori koja će doći da se sladi jer imaju šansu, ali od nas sve zavisi, u svakom slučaju smo morali da pobedimo Crnu Goru. Ne treba se plašiti Crne Gore i stvarati negativnu atmosferu iako imaju dobar tim. Nije stvar u tome što smo pali, nego što treba da se podignemo na najbolji mogući način“, rekao je Vignjević.
Za kraj je uspešni srpski stručnjak imao jasnu poruku za navijače.
„Nadam se boljoj atmosferi, poznati smo po tome da nas loši rezultati razočaraju pa se ne odazove mnogo publike, ali trebalo bi da im se pruži podrška. Videlo mi smo koliko to može da doprinese“, poruka je Nebojše Vignjevića.
SPORT
Srbija leči rane, a Crna Gora već preti: „Na teren izlazimo kao lavovi“
SPORT
U Hrvatskoj hapšenja navijača zbog pevanja ustaških pesama
SPORT
Jedini strelac Srbije nije uspeo da sakrije tugu: „Nije bilo realno – nema više priče“
Komentar