SPORT

Vrhunac elitnog fudbala ili mehanizam za punjenje džepova?

Svetska kuća fudbala objavila je na zvaničnom sajtu da će SAD biti prvi domaćin novog i proširenog Svetskog klupskog prvenstva koje je na programu 2025. godine.
Sputnik
Vrhunac elitnog profesionalnog muškog fudbala - tako FIFA vidi novo takmičenje, dok kritičari ove organizacije smatraju da se radi o još jednom pokušaju da se naplati popularnost najvažnije sporedne stvari na svetu i do vrha napune džepovi funkcionera.

„Svetsko klupsko prvenstvo 2025. godine biće vrhunac elitnog profesionalnog muškog klupskog fudbala, a sa potrebnom infrastrukturom i ogromnim lokalnim interesom. Sjedinjene Države su idealan domaćin za početak ovog novog, globalnog turnira“, ocenio je predsednik FIFA Đani Infantino.

Evropa će davati 12 klubova, pobednike Lige šampiona od 2021. do 2024. godine, dok će preostali učesnici (osam) biti timovi koji imaju najbolji rang u minule četiri sezone.
Južna Amerika će dati šest klubova, pobednike Kopa Libertadores i dve najbolje ekipe po klupskom rangu.
Iz Severne Amerike, Afrike i Azije će učestvovati po četiri kluba, šampioni tamošnjih najjačih kontintentalnih klupskih takmičenja u periodu od 2021. do 2024. godine.
Malena Okeanija će davati samo jedan klub, najbolje rangirani među pobednicima u ovom periodu.

„Navijači sa svih kontinenata će za dve godine doneti strast i energiju na ovu značajnu prekretnicu u našoj misiji da fudbal zaista učinimo globalnim fenomenom“, istakao je Infantino.

Podsetimo, UEFA je bila protiv, čini se i većina evropskih klubova kojima bi ovakav glomazan format bio sam još veće zamaranje za igrače, ali prvi čovek FIFA očigledno ne odustaje i najavljuje još jedno grandiozno takmičenje.
Prema planu Infantina, ovakav format Svetskog klupskog prvenstva sa 32 ekipe, održavao bi se na svake četiri godine, pa bi to moglo nekako da pomiri vodeće ljude svetskog fudbala i klubove.
UEFA se do sada opirala ovakvoj ideji jer se pribojavala da bi novo Svetsko klupsko prvenstvo - koje se do sada s punom pažnjom pratilo samo u Južnoj Americi - moglo da postane popularnije od Lige šampiona.
I klubovi su bili protiv, navodno zbog brige o zgusnutom kalendaru, ali se spekuliše da bi FIFA mogla da ih odobrovolji nagradnim fondom od čak 170 miliona evra.
Inače, bord FIFA je imenovao Indoneziju za domaćina U-17 Svetskog prvenstva 2023, Kolumbiju za domaćina U-20 Svetskog prvenstva za žene 2024, Dominikansku Republiku kao domaćina FIFA U-17 Svetskog prvenstva za žene 2024. i Uzbekistan kao domaćin FIFA Svetskog prvenstva u futsalu 2024.
SPORT
Na meti Arapa je i Sergej – menadžer potvrdio i otkrio planove
SPORT
„Srpski sin“ pred transferom karijere
SPORT
Minhen „progutao“ još jednu veliku zvezdu
Komentar