SRBIJA

Kfor se oglasio o otvaranju mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici

Ponovno otvaranje mosta na Ibru je pitanje koje se mora rešiti političkim dijalogom, saopštio je Kfor, posle odluke albanskih odbornika u Severnoj Mitrovici da most na Ibru koji spaja južni, alabanski, i severni, srpski deo, otvori.
Sputnik
Misija Kfora na Kosovu i Metohiji istakla je da je njen zadatak obezbeđenja mira, ali i obezbeđuje neophodnih uslova da EU vodi dijalog.

„Misija Kfora predvođena NATO-om nastavlja da prati lokalni razvoj i ostaje u potpunosti fokusirana na svakodnevnu implementaciju svog mandata – zasnovanog na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine – da obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu. Kfor takođe nastavlja da pruža neophodnu bezbednosnu podršku kako bi diplomatski napori predvođeni EU mogli da napreduju“, navodi se u odgovoru Kfora, na pitanje koje su dobili iz albanskih medija „Gazeta Ekspres“ - da li bi zbog otvaranja mosta došlo do narušavanje stabilnosti u severnom delu.

Podsećanja radi, i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj je nakon poslednje runde pregovora Srbije i Kosova u Briselu izjavio da je zabrinut zbog bezbednosne situacije na severu Kosova nakon vanrednih izbora koji su održani u četiri opštine, a iz Kfora saopštavaju da nastavljaju da pružaju bezbednost stanovnicima tog dela Kosova, pišu prištinski mediji, prenosi Kosovo onlajn.
SRBIJA
Kako će Zapad odgovoriti na mirni politički ustanak Srba na KiM
SRBIJA
Samoopredeljenje pobedilo u Leposaviću i Severnoj Mitrovici, a DPK u Zvečanu i Zubinom Potoku
SRBIJA
Srbija nije upala u klopku Zapada i Prištine: Albanci dobijaju čvršća dva zahteva iz Beograda
Komentar