SVET

Herš: Zapad zna da oružje koje se isporučuje Kijevu odlazi na crno tržište

Zapad zna da oružje koje se isporučuje ukrajinskim trupama završava na crnom tržištu, ali njihovi mediji to prećutkuju, izjavio je američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.
Sputnik
„Mesecima nakon početka sukoba u februaru prošle godine, nastala je ogromna zabrinutost, uključujući i zbog (preprodaje) prenosivih elitnih (raketnih) sistema koji mogu da obaraju avione na velikoj visini. Ovo je izazvalo ozbiljnu zabrinutost. Pre oko šest meseci (možda i ranije) ‘Si-Bi-Es’je objavio materijal koji je zatim morao da povuče“, rekao je Herš u intervjuu za RT.
Prema njegovim rečima, još u ranoj fazi sukoba, Poljska, Rumunija i druge pogranične zemlje „bile su preplavljene oružjem koje je isporučeno Ukrajini za vođenje borbenih dejstava“.
„Drugim rečima, razni komandanti (ne znam kog nivoa) – često ne generali, već pukovnici i drugi – primali su pošiljke oružja i lično ga preprodavali ili izbacivali na crno tržište“, precizirao je Herš.
Rusija je ranije uputila notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov primetio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat, dok je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov istakao da neprekidna velika pomoć Kijevu sve više „uvlači zapadne zemlje u sukob na strani kijevskog režima“.

O korupciji

Herš je dodao i da je Zapad nezadovoljan ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim zbog visokog nivoa korupcije u njegovoj vladi.
„Glavna ideja koju su hteli da prenesu Zelenskom bila je sledeća: američki zvaničnici i generali počinju veoma da se ljute na vas, zato što previše uzimate – uzimate sebi više od ostalih“, rekao je novinar.
Prema njegovim rečima, Amerikanci su ukrajinskom lideru dali spisak od 35 zvaničnika umešanih u korupciju, od kojih je deset otpušteno.
Korupcija je tamo jednostavno neverovatna. Uvek je bilo tako. I situacija se ne menja“, zaključio je Herš.
RUSIJA
Crna berza: Gde sve završava oružje koje Zapad isporučuje Ukrajini
Komentar