SRBIJA

Do sada neviđenom akcijom Rama pokušava da opere zločine OVK

Ako Savet Evrope po zahtevu Albanije izglasa rezoluciju koja će poništiti rezoluciju donetu na osnovu izveštaja Dika Martija, to bi bio presedan i pokušaj da se zaštite međunarodni faktori čija se imena pominju u trgovini organima. Cilj je, smatraju sagovornici Sputnjika, da se operu zločini OVK.
Sputnik
Premijer Albanije Edi Rama saopštio je da je Albanija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (SE) prikupila potpise za novu rezoluciju, koja bi osporila izveštaj Dika Martija iz 2011. godine, u kom je teroristička organizacija OVK optužena za trgovinu organima.
Dubravka Filipovski, potpredsednica Odbora za spoljnu politiku u Skupštini Srbije, kaže da bi pobijanje izveštaja Dika Martija bio dosad neviđeni presedan.

Presedan i degradacija SE

„Očigledno je da Albanija ne odustaje od pokušaja da rezoluciju SE na bilo koji način ospori. Međutim, to bi bio jedinstven slučaj. Ne mogu da verujem da će institucija koja je osnovni postulat poštovanja ljudskih prava i borbe za njih, na bilo koji način osporavati rezoluciju za koju je sama glasala na osnovu činjenica koju je Dik Marti, tadašnji predsednik pravnog komiteta, sa članovima tog komiteta SE prikupio i činjenicama predložio i dokazao postojanje zločina OVK nad Srbima, kada je u pitanju trgovina organima,“ kaže Filipovski.

Naša sagovornica ističe da se do sada nijedna rezolucija koju su većinski usvojile zemlje članice SE nije osporena iz, kako kaže, prostog razloga.
SRBIJA
Hašim Tači pred sudom u Hagu: „Žuta kuća“ nije ni postojala
„Ne postoji zapravo pravni osnov za to. Kao što ne postoji ni mogućnost da se zemlja članica Evropske unije (EU) izbaci iz EU. Dakle, Rama će podneti potpise koje su prikupile zemlje članice koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i očigledno da imaju većinu za podnošenje zahteva za novu rezoluciju. Da li će se to desiti ili ne vrlo je diskutabilno jer pravni osnov za tako nešto ne postoji, niti se tako nešto do sada desilo,“ objašnjava sagovornica Sputnjika.
Filipovski je uverena da se iza ovoga krije još jedan vid pritiska na Srbiju, jer nije potpisala francuski-nemački plan za Kosovo i Metohiju i nije uvela sankcije Rusiji.
„Neverovatno je da se jedna nacija kao što je naša, koja je prva posle Drugog svetskog rata bombardovana i gotovo uništena i koja je u dva svetska rata ponela ogromne žrtve, treitra na ovaj način i da trpi ovakve pritiske, a da faktički ništa nije skrivila. Na ovaj način se ponižavaju i naše žrtve, i celokupno međunarodno pravo,“ poručuje Filipovski.

Loše bi uticalo i na dijalog Beograda i Prištine

Politički analitičar Perko Marković zapaža da je Edi Rama najavio ovu rezoluciju upravo u trenutku kada je počelo suđenje liderima terorističke OVK za ratne zločine u sudu u Hagu, koji je i osnovan na osnovu Rezolucije Dika Martija.
SRBIJA
Amerika je sve znala: Kako su Tači i OVK od zločinaca postali borci za slobodu
„Ipak, smatram da je skoro nemoguće da dođe do izglasavanja rezolucije koju Edi Rama predlaže, i da će na taj način uspeti da ospore postojeću, jer je opšte poznato da se ono što se dešavalo na severu Albanije (u "žutoj kući") dešavalo i na drugim mestima na Kosovu i Metohiji. Zato mislim da do toga neće doći jer bi to bi jeftin pokušaj da se marketinški izvrši pritisak na one koji sude Hašimu Tačiju i ostalima u Hagu kako bi njihova zlodela posmatrali manjim nego što zaista jesu,“ uveren je Marković.
Naš sagovornik dodaje i da čak i kad bi, hipotetički, SE usvojio predlog rezolucije Edija Rame, to dovelo do opšte političke krize i ponovne degradacije ove evropske institucije.
„Uveren sam da bi usvajanje ovakve rezolucije dovelo takođe do ozbiljne diplomatske eskalacije, pre svega između Srbije i Albanije, uticalo bi i na projekat Otvoreni Balkan, ali i na pregovore koji se vode između Beograda i Prištine pod patronatom EU. I naravno, ozbiljno bi kompromitovao svake dalje pregovore pod vođstvom EU,“ ocenjuje ovaj ekspert.

Ramin pogled

Rama je inače ustvrdio da su u rezoluciji Dika Martija iz 2011. godine „bez ikakvih činjenica, iznete strašne optužbe na račun takozvane OVK za trgovinu ljudskim organima“.
Parlamentarna skupština SE usvojila je 2011. godine izveštaj specijalnog izvestioca SE Dika Martija i rezoluciju o trgovini ljudskim organima na KiM u kojoj je pozvala na međunarodnu istragu. Za rezoluciju je glasalo 169 poslanika SE, osam je bilo protiv i 14 uzdržanih.
Albanski premijer nije prvi put potegnuo ovu temu sa tvrdnjom da su se izveštaj Dika Marija i naknadna rezolucija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope oslanjali više na spekulacije nego na činjenice, na glasine umesto na dokaze.
"Oni su već postali nezaslužena mrlja na nepravedno optuženima i sramota za međunarodnu politiku", smatra Rama.
Albanski premijer je 12. oktobra 2022. godine izneo te argumente Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Rama je takođe rekao i da su tvrdnje da su pripadnici OVK počinili strašne zločine, uključujući trgovinu ljudskim organimakoje, koje je 2008. godine iznela bivši tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Karla del Ponte u svojim memoarima „Gospođa tužiteljka", demantovane u Albaniji, na Kosovu i drugde u regionu. Rama je zaključio da se to desilo iz prostog razloga što su višegodišnje istrage koje je vodio glavni tužilac, uključujući i one u Albaniji, bile "potpuno neuverljive".
REGION
Rama tvrdi: Albanija prikupila potpise da se ospori izveštaj Dika Martija o trgovini organima
SRBIJA
Da se bar duša smiri: Potresni dokument o jezivim zločinima nad Srbima sa KiM
Monstruozna „žuta kuća“ sada bi da ruši Sud za zločine OVK
Komentar