Monstruozna „žuta kuća“ sada bi da ruši Sud za zločine OVK

© AP Photo / Peter DejongSpecijalni sud u Hagu za zločine OVK
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Pratite nas
Dik Marti i Hose Pablo Barajbar imali su dozvolu za istražne radnje od nadležnih iz EU, tako da tužba koju najavljuje advokat Tom Gaši u ime vlasnika „žute kuće“, gde postoji sumnja za monstruozni zločin trgovine organima, ima za cilj da sruši navode Martija na osnovu kojih je i osnovan Sud za zločine OVK, smatra advokat Goran Petronijević.

Petronijević ističe da tužba prištinskog advokata može da se tumači i kao tužba protiv cele Evropske unije jer je Marti delovao u skladu sa njihovom dozvolom.

Nova akcija „žute kuće“ - rušenje suda

„Navodi koje iznosi Gaši da su Marti i Barajbar bili neovlašćeno u „žutoj kući“ pogrešna su argumentacija. Vrlo sam sumnjičav i zašto se ova tema baš sada pokreće i pitam se da li to ima veze sa promenom u američkoj administraciji i lobistima koji su za gašenje suda za OVK,“ ističe naš sagovornik.

Jasno je, kaže on, da je ovo korak ka njihovom cilju da se sud za zločine OVK zatvori, ali ne razumem kome će tužba biti podneta.

„Kosovskim sudovima? Smešno! Zna se da ni Marti ni ti bilo ko ko bude i ako bude tužen ne mogu da svedoče pred nacionalnim sudovima a presuda kosovskog suda, može da vodi samo u  korist  tužbe,“ kaže on.
S druge strane, Petronijević podseća da dokazi o žutoj kući jesu fizički uništeni, jer Hag nije smatrao da su važni u procesu koji se vodio tada protiv Ramuša Haradinaja, ali to ne znači da o njima ne postoji trag.

Pucaju na promenu zakona o sudu za OVK

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju kaže da sve liči na sastavni deo kampanje koji su Tači, Veselji i drugi vodili protiv specijalizovanih sudskih veća i tužilaštva sa namerom da se prekine rad tog tela.

„Verovatno im je namera i da se promeni zakon o osnivanju ovog suda. Ovo je pokušaj kompromitovanja i suda i budućih procesa ali i optužnice jer pokušavaju da dokažu da je sve zasnovano na lažima, pritom ne iznoseći nikakve dokaze za  to,“ dodaje Drecun.

On kaže da je upravo iz ovih razloga i predložio da se u Srbiji formira državni tim koji će prezentovati sve dokaze o zločinima OVK.

EU odobrila istražne radnje

Nebojša Čović, bivši državni koordinator za Kosovo i Metohiju, kaže da namere Albanaca, još kada je osnivanje suda bilo dogovoreno, nise bile iskrene.

„Ovo im je sada novi i drugačiji pristup da dezavuišu rad suda. Šta znači to da je neko „neovlašćeno ušao“?  Istraživali su se ratni zločini, pa samim tim ova floskula pada u vodu. Ovde je reč o najvećem zločinu u 20 veku, trgovina ljudskim organima na prostoru Evrope. Ovo sada je udar i na međunarodne strukture,“ kaže Čović.

Naš sagovornik misli da ne treba preterano da se ovom potezu pridaje posebna pažnja, ali smatra da treba biti oprezan iako je u pitanju novi spin iz Prištine.     

Zoran Anđelković, bivši predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije, kaže da niko nije moga da uđe na tuđi posed ukoliko nije imao dozvolu za tako nešto, pa sve ovo vidi kao prebacivanje teme sa suđenja u Specijalizovanom sudu  za zločine OVK.

„Nisam iznenađen ovim potezom mada je neutemeljen u pravu ali ima cilj da dodatno animira javnost, posebno na Kosovu među Albancima, da im se navodno čini još jedna „nepravda“ i da se vređa njihova „borba za slobodu“, što nema veze sa stvarnošću,“ ističe Anđelković.

Sud za OVK je udar na njihovu državnost

Dušan Čelić, profesor prava sa Prištinskog univerziteta takođe smatra da ovo više ima ulogu diskreditacije Specijalnog suda nego što je u domenu prava.

„Oni od početka taj sud nisu hteli, a kako je alternativa bila da se formira pod UN, on je faktički uz dogovor formiran uz pomoć EU. I pored toga, sud je njima strano telo i gledaju na njega kao na nešto što urušava njihovu takozvanu državnost,“ kaže profesor Čelić.

Gaši je naveo i da je Dik Marti prevario Savet Evrope svojim izveštajem o ubistvima i trgovini organima, obmanuo kosovske institucije koje su glasale za formiranje Specijalnog suda, a da je bivša haška tužiteljka Karla del Ponte, protv koje je takođe najavio tužbu, koristila lažne podatke u svojoj knjizi, koje je Marti kasnije koristio za izveštaj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala