Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Hašim Tači pred sudom u Hagu: „Žuta kuća“ nije ni postojala

© Tanjug / Koen van Weel/Pool via APHašim Tači
Hašim Tači - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
Pratite nas
Nekadašnji lider tzv. OVK Hašim Tači obratio se danas sudu u Hagu, tvrdeći da „Žuta kuća“ nikada nije postojala, kao i da nije bilo trgovine organima. Naveo je da očekuje da će biti oslobođen.
Tači je, drugog dana suđenja pred Specijalnim sudom Kosova u Hagu, rekao da je, odmah nakon pojavljivanja izveštaja Dika Martija u medijima pre 13 godina u kojem se navodi da su OVK i on lično trgovali organima, odmah tražio od međunarodne zajednice da se sprovede nezavisna istraga, preneo je Kosovo onlajn.

„Međunarodna zajednica me je obavestila da je Specijalni sud od suštinskog značaja da bi se ti mračni navodi o trgovini organima koji se prepisuju Kosovu pobili. Svetu je sada poznato da nije bilo trgovine organima, žuta kuća nikada nije postojala, a ni OVK ni ja nismo krivi za ono šta nam se prepisuje“, kazao je Tači.

Tači se sudu obratio nakon uvodnih reči branioca optuženih, čija je glavna teza bila da njihov klijent nije imao stvarnu moć, realni uticaj i konkretnu kontrolu nad OVK 1998. i 1999. godine kada su počinjeni zločini i da je stvarni vođa OVK tada bio Adem Demaći.
„Tači je sa Kosova otišao u novembru 1998. u zapadnu Evropu, a vratio se u martu 1999. godine posle ubistva Adema Jašarija. On nije imao motiv da učestvuje u krivičnim delima, jer je kao jedan od političkih vođa OVK znao da njihov uspeh isključivo zavisi od podrške SAD. To je značilo da nema vojnih akcija izvan Kosova, da nema prihvatanja podrške islamističkih zemalja i da nema finansiranja od trgovine drogom“, rekao je branilac Gregori Kiho.
Anketa
Očekujete li da bivše vođe OVK budu osuđene u Hagu?
SRBIJA
Amerika je sve znala: Kako su Tači i OVK od zločinaca postali borci za slobodu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala