SPORT

Zlatno orlovsko gnezdo – samo za one sa najdubljim džepom

Bomba koja je obeležila zimsku fudbalsku pijacu je transfer Enca Fernandeza iz Benfike u Čelsi za rekordnih 121 miliona evra. Ipak, za lisabonske orlove to nije ništa novo, navikli su jeftino da kupe, a skupo prodaju.
Sputnik
I navikao je kompletan fudbalski svet da se najskuplja pojačanja nalaze u „zlatnom orlovskom gnezdu“ na velepnom zdanju po imenu „Da Luž“.
Parola kupujmo jeftino i prodajmo onima s najdubljim džepom duže od deceniju savršeno radi, odnosno funkcioniše kod Benfike.
Još davne 2012. godine prodali su Belgijanca Aksela Vitsela Zenitu iz Sankt Peterburga za 42,4 miliona evra, a prethodno su ga doveli iz Standard Liježa za svega devet miliona evropskih novčanica.
Trend je nastaljen prodajom još jednog superalentovanog centralnog veziste Renata Sančesa koji je pojačao Bajern iz Minhena za 37,1 miliona evra 2016. godine.
Usledile su dve prodaje defanzivaca - desnog beka Nelsona Semeda Barseloni za 37,8 miliona evra, kao i štopera Viktora Lindelofa Mančester junajtedu, takođe 2017. godine za 37,1 miliona evra.
Već tada je bilo jasno kakvu strašnu fabriku u Lisabonu ima Benfika s najizglancanijim izlogom od kog zaboli glava samo kada provirite kroz njega.
Tu brojni klubovi nemaju šta da traže, ne smeju čak ni da provire. To je isključivo za one s najdubljim džepom, kao što su Real, Čelsi, Barselona, Siti, Junajted, Bajern i još po neki...
Ipak, Čelsijeva kupovina Enca Fernandeza koji je blesnuo na Bliskom istoku, gde je „glumio“ Mesijevog Robina i pomogao mu da postane prvak sveta u Kataru, nije rekordna kada je Benfika u pitanju.
Na vrhu piramide i dalje je neprikosnoveni vunderkid Žoao Feliks, koji se iz Lisabona preselio u Atletiko Madrid za vrtoglavih 135, 5 miliona dolara. Nije opravdao uloženi novac pomenuti napadač, pa je trenutno na pozajmici u Čelsiju, gde će drugovati u ostatku sezone upravo sa Fernandezom.
Prvi sledeći je upravo Enco Fernandez, a bronzanu medalju i treće mesto na pomenutoj listi drži centarfor Liverpula Darvin Nunjez. Njegov dolazak prošlog leta na kultni Enfild roud iznosio okruglno 100 miliona.
Osim Liverpula i Mančester siti i Pep Gvardiola su pronašli kod najskupljeg „fudbalskog dilera“ šta im treba. Tako je u tom trenutku, deficitarna pozicija štopera, popunjena dovođenjem Rubena Dijasa za 84,8 miliona dolara pre tri godine.
Od tada, odbrana „građana“ nezamisliva je bez igrača koji je u sezoni 2020/21. poneo titulu najboljeg fudbalera Premijer lige.
U svetu fudbala i Porto, kao i Ajaks i Lion, poznati su kao najbolje škole fudbala i trgovci koji kupe jeftino, a onda prodaju po daleko, daleko većim cenama. Ali, jasno je da trenutno primat drži Benfika iz Lisabona koja svoja „umetnička dela“ pušta iz „zlatnog orlovskog gnezda“ za paprene cifre od kojih se običnom smrtniku zavrti u glavi.
► Pogledajte emisiju Miljanov korner.
SPORT
„Bikovi“ su eliminisani, a Hrvat je zavapio zbog odlaska Srbina: Izgubili smo zvezdu
SPORT
Bajkovita priča jednog sanjara – začinjena i žestokom novčanom kaznom
SPORT
Milioni su leteli kao na traci – pet zimskih transfera koji menjaju fudbal
Komentar