- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Bajkovita priča jednog sanjara – začinjena i žestokom novčanom kaznom

© AFP 2023 / PASCAL POCHARD-CASABIANCAVil Stil
Vil Stil - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
Pratite nas
Zamislite scenario: dečko igra igricu „Fudbal menadžer“ po ceo dan i noć i kasnije postane trener u stvarnom životu, poveže 12 utakmica bez poraza u Ligama petice i ceo fudbalski svet čuje za njega. Upravo se to dogodilo menadžeru Remsa Vilu Stilu. Filmska priča.
Posebno je filmski podatak da je Stilova ekipa uspela da izađe neporažena na gostovanju moćnom Pari Sen Žermenu (1:1).
Vil Stil je 30-godišnji Englez rođen u Belgiji. S obzirom na to da nema UEFA profesionalnu licencu potrebnu kako bi vodio neku ekipu, bilo je jasno zašto je trebalo da bude samo kratkoročno rešenje za klupu francuskog kluba.
Međutim, zadržao se na njoj do danas iako i dalje nema potrebno formalno obrazovanje, zbog čega klub za svaku utakmicu koju Stil vodi mora da plati 25 hiljada evra kazne.
Ka poziciji trenera u stvarnom životu dovela ga je studija na koledžu u Prestonu, a tu se pojavila i ljubav prema video-igricama. Provodio je sate i dane igrajući „Fudbal menadžer“, simulaciju u kojoj posedujete svoj tim, odvodite i dovodite igrače, postavljate formaciju i igrate utakmice.

„Fudbal menadžer mi je zapalio želju za vođenjem prave ekipe u realnom životu. Želeo sam da razgovaram sa igračima, da imam pravi odnos. Mislim, bio sam dobar kao igrač, ali Fudbal menadžer mi je omogućio delić osećaja kako je zapravo voditi neku ekipu“, opisao je Stil za Sportbajbl.

Inače, često je ostajao po celu noć ispred računara i roditeljima govorio „samo da odigram još jednu utakmicu na igrici“.
Prvi trenerski posao bio mu je u Prestonu, gde je vodio ekipu do 14 godina, da bi se po završetku školovanja vratio u Belgiju. Skupivši hrabrosti, 2014. godine pitao je trenera drugoligaša Sent Trudena Janika Fereru može li besplatno da radi kao video-analitičar.
Tako je sve počelo. I stigao je do francuskog šampionata.
„Većina mojih igrača je starija od mene, ali to nije bitno u svlačionici. Ekipa oseti koliko energije ulažem. Strastven sam i ne pričam gluposti, čime automatski dobijam poštovanje. Cene i što nisam promenio način rada otkako sam preuzeo dužnost“, izjavio je Stil.
Nakon što je za računarom, pomoću tastature i miša tražio talente u „Fudbal menadžeru“, protekli vikend suprotstavio se nikom drugom nego Kilijanu Mbapeu, Nejmaru i Leu Mesiju.
Kakav je to samo skok u životu, u karijeri. Šta mu je prošlo kroz glavu?
„Zastanem i razmislim: Koji đavo ja ovo radim? Kako ja mogu da budem trener protiv takvih igrača“, konstatovao je Stil kome i dalje nije jasno šta mu se dešava.
Luda i simpatična priča se nastavlja i pravo je pitanje kako će se završiti njegov mandat na klupi Remsa.
Očigledno je za Stila sve ovo jedna velika igra.
► Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner
Navijači Hrvatske proslavljaju pobedu nad Engleskom i plasman u finale - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
SPORT
Hrvati dobili novu kaznu od FIFA
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala