Preporuka da se tokom vrelih dana jede topla hrana koja podstiče znojenje nije mit, jer ćemo se na taj način brže rashladiti. Trebalo bi jesti hranu koja se lako vari, pa je integralne žitarice i meso bolje zameniti povrćem.
Krastavac
Krastavac u velikom procentu sadrži vodu. U pitanju je niskokalorična hrana i možete da je jedete koliko god želite bez osećaja krivice. Šteta izazvana toplotnim talasom je posledica niskog nivoa hidratacije u telu, a krastavac tu situaciju može da popravi.
Paradajz
Paradajz, osim što sadrži vodu, ima i antioksidativna i protivupalna svojstva. Bogat je vitaminima A, C i K. Stoga je jedna od najboljih letnjih namirnica za vrućine.
Sok od paradajza je, takođe, zdrava opcija. Da biste zaštitili kožu od vrućine, paradajz koristite i u nezi kože.
Zeleno povrće
Zeleno povrće sastoji se od od 80 do 95 odsto vode, zbog čega se lako vari. To znači da brzo prolazi kroz sistem organa za varenje, dajući osećaj hlađenja u telu.
Dinja
Hladna dinja gasi i najintenzivniju žeđ, a ima je u izobilju tokom letnih meseci. Dinja ima malo kalorija i visok sadržaj vode (95 odsto).
Brokoli
Brokoli je boga vlaknima koji podstiču varenje, održavaju nizak šećer u krvi i sprečavaju zatvor. Takođe, iako tako ne izgleda, brokoli u sebi sadrži visok procenat vode.
Supa
Iako nas supa podseća na hladan zimski dan, recepti s visokim sadržajem tečnosti pomažu hidrataciji. Izbor laganije supe od povrća umesto teške mesne supe pretvara izbor zimske hrane u prikladniju letnju opciju.
Bobičasto voće
Tokom leta potrebno je unositi dosta bobičastog voća. Jagode, kupine, borovnice, maline i brusnice su izuzetno alkalne namirnice, preneo je portal „Kliks“. One, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, stvaraju hladnu energiju u telu.