VAŽNO OBAVEŠTENJE
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).
Naime, neke namirnice emituju etilen, gas zbog kog drugi proizvodi prerano sazrevaju. To može izazvati i truljenje, pa bi trebalo da izbegavate da ih skladištite zajedno.
Jabuke i šargarepe
Jabuke proizvode mnogo etilena, zbog čega morate biti oprezni kada ih skladištite sa drugom hranom. Posebno ne stavljajte jabuke pored šargarepe. U suprotnom, šargarepa će dobiti gorak ukus nakon samo dve nedelje.
Krastavci i paradajz
Krastavci su veoma osetljivi na etilen. Bolje je ne čuvati ih sa paradajzom, iako su savršen par u salati. Krastavci će početi da žute ranije nego što bi trebalo. Bolje je da krastavce čuvate u frižideru, a paradajz na pultu u kuhinji.
Luk i krompir
Luk brzo upija vlagu, a trebalo bi da ostane suv, dok krompir ispušta previše vlage, tako da ne mogu da koegzistiraju. Vremenom, krompir će početi da klija, a na luku će se pojaviti zeleni izdanci.
Banane i avokado
Ako je avokado prezreo, držite ga dalje od banana. Međutim, ako želite da brže sazri, onda nezreli avokado bezbedno možete staviti u papirnu kesu i čuvati pored banana.
Breskve i banane
Zrele breskve bi trebalo da se drže dalje od banana jer će sav etilen koji banane emituju prouzrokovati da breskve sazrevaju brže nego inače. Što je banana zrelija, više gasa će se osloboditi.
Patlidžani i dinje
Dinje mogu učiniti da se patlidžani brže pokvare. Zato pazite da ih ne čuvate jedne pored drugih. Takođe, ako želite da čuvate patlidžane u frižideru, bolje je da ih držite podalje od bilo kakvog voća.
Grožđe i mango
Grožđe je veoma „krhko i delikatno“ kada je u pitanju skladištenje. Ne toleriše drugo voće ili povrće u blizini.
Mango ispušta previše etilena i proces sazrevanja i truljenja se dešava brže. Osim toga, povrće jakog mirisa je užasan saputnik grožđu jer ono lako upija mirise.
Borovnice i jagode
Borovnice su klimakterične (nastavljaju da sazrevaju i nakon branja i emituju etilen), a jagode nisu. Ako ih skladištite zajedno, jagode bi mogle prezreti i pokvariti se ranije nego što bi trebalo, preneo je portal „DDL“.
U redu je čuvati nezrele jagode sa borovnicama, međutim, ako su obe vrste bobičastog voća prezrele, pojedite ih u roku od nekoliko dana.
Nektarine i kupus
Nektarine proizvode mnogo etilena, tako da ako ih skladištite zajedno, kupus će se brzo pokvariti.
Kupus je bolje čuvati u plastičnoj kesi u frižideru do dve nedelje, dok se nektarine mogu čuvati u činijama ili plastičnim kesama na pultu u kuhinji.