- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Navike koje uništavaju imunitet

CC0 / Pixabay / Dubok san — ilustracija
Dubok san — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2022
Pratite nas
Održavanje normalne telesne težine, uravnotežena i kvalitetna ishrana, dovoljan unos tečnosti, telesna aktivnost, san, opuštanje, sve to pomaže da svoj organizam dovedete u balans i pomognete mu da se bori protiv infekcija i hroničnih bolesti. Doktor Ritu Saluja-Šarma, porodični lekar u Merilendu, savetuje šta treba da prestanete da radite.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Preskačete san
San je jako važan i kada je u pitanju imunitet, ali ipak ima puno onih koji danas pate od nesanice. Čini se da jedna od tri osobe spava manje od 7 sati tokom noći. Ne samo da će vam manjak sna onemogućiti da se borite protiv infekcija i usporiti opravak, već postoji i dokaz da manjak sna može uticati i na pojavu bolesti srca i dijabetesa tip 2, prenosi Dnevni avaz.
Ako imate problema sa spavanjem potražite pomoć stručnjaka, a za početak pratite njihove savete: ne jedite pre spavanja, ugasite sva svetla i aparate 30-ak minuta pre odlaska u krevet i dobro provetrite sobu.
Ne jedete dovoljno nutrijenata
Mikronutrijenti su esencijalni za pravilno funkcionisanje tela, a ako oni nisu deo vaše ishrane telo će se teže boriti protiv infekcija. Najbolji način za dovoljan unos nutrijenata je da u danu pojedete pet obroka koji sadrže voće i povrće.
Hronične bolesti
Više sedite nego što se krećete, a što ste manje aktivni, to više problema sa zdravljem možete očekivati. Ne samo da će „sedelački“ način života doprineti čestim upalama, gomilanju kilograma i razvoju hroničnih bolesti, već će telu otežati da se bori protiv infekcija. Nasuprot tome, redovna telesna aktivnost donosi brojne dobrobiti i psihičkom i fizičkom zdravlju, a veruje se da će i ojačati imunološki sistem.
Manje stresa
Čaša vina u danu i nije opasan potez, ali preterano uživanje u alkoholu može uticati na imunitet, a to je sada najmanje potrebno. Istraživanja pokazuju kako je dugotrajna i preterana upotreba alkohola posebno opasna jer slabi imunološki sistem i tako vas dovodi u rizičnu grupu za bolesti poput upale pluća, što može dodatno uticati na zarazu virusom. Uz to se spominje rizik od zaraze sepsom, kao i sporiji oporavak od infekcija.
Stres povećava nivoe kortizola u telu, koji vremenom mogu pokrenuti upalne procese koji će iscrpiti vaš imunološki sistem. Stres može usporiti rad ćelija koje se bore protiv virusa, a time ćemo biti i podložniji virusnim infekcijama. Odaberite neku rutinu koja će vas umoriti, poput meditacije ili joge... Ako se potrudite i pronađete način koji će vam pomoći da se lakše smirite, to će vam pomoći i da ojačate svoj imunitet.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala