DRUŠTVO

Zašto ne bi trebalo sodu bikarbonu koristiti umesto praška za pecivo

Pojedini ljudi veruju da su prašak za pecivo i soda bikarbona zapravo ista stvar i često ih upotrebljavaju prilikom pripreme jela.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Međutim, soda bikarbona i prašak za pecivo su različiti po hemijskom sastavu i ne mogu jedno drugo da zamene.

Soda bikarbona

Soda bikarbona često se koristi za čišćenje, ali i za kuvanje. Ona je zapravo bazni mineral koji u kombinaciji sa nečim kiselim stvara ugljen-dioksid, pa se često nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su javorov sirup i limunov sok.

Prašak za pecivo

S druge strane, prašak za pecivo je kombinacija sode i vinske kiseline, a da bi se aktivirao, potrebna mu je samo tečnost. Nije ga potrebno mešati s kiselim namirnicama jer već sadrži kiselinu. Koristi se za povećanje volumena i teksturu pečenih namirnica.
Soda bikarbona stavlja se isključivo u recepte koji sadrže veću količinu neke kiseline, a prašak za pecivo to ne zahteva.
Treba imati na umu da, kada pečete kolače i koristite sodu bikarbonu, treba da dodate neki kiseli sastojak kako biste je aktivirali, preneo je portal „Kliks“.
DRUŠTVO
Kako se odvići od šećera?
DRUŠTVO
Da li je bananama mesto u frižideru?
DRUŠTVO
Zašto je jod važan za organizam
Komentar