Prema njenim rečima, industrijski konzervisana hrana može da sadrži potencijalno opasan prehrambeni aditiv – natrijum benzoat. Ako organizam bude dobijao tu supstancu u prevelikim količinama, javlja se rizik od razvoja malignih tumora, upozorava lekarka.
„Sprovođena su istraživanja koja su pokazala vezu između pojave onkoloških bolesti i količine unetog benzoata. Važno je imati na umu količinu pojedene konzervisane hrane“, ističe Solomatina.
Kako je dodala, domaća konzervisana hrana sadrži bezopasnije dodatke, ali i sa njom treba biti na oprezu zbog soli koju sadrži.
„Konzervirana hrana sadrži mnogo soli, ali malo ko razmišlja o tome i ograniči se na komadić krastavca ili paradajza kada otvori teglu. Prekomerni unos soli zadržava tečnost u telu, odnosno može izazvati povišen pritisak kod ljudi koji su tome skloni, pa čak i hipertenzivnu krizu“ pojasnila je Solomatina.
Pored toga, so može poremetiti metabolizam i izazvati otoke.