Ovi načini čuvanja namirnica su postali još popularniji u poslednje vreme, naročito tokom pandemije virusa korona.
Smrznute ili osušene namirnice
Sušena hrana nije novina. Na taj način ljudi su čuvali namirnice već hiljadama godina unazad. S druge strane, za zamrzavanje se može reći da je noviji trend.
Glavna razlika je u tome što zamrznuta hrana ima duži rok trajanja. Ipak i jedna i druga metoda mogu da izmene ukus samih namirnica.
Stručnjaci se slažu da zamrznute namirnice čuvaju veću količinu nutrijenata i minerala od sušenih. Uz to, zamrznuti možemo sve (pa čak i mlečne proizvode, jaja, povrće), dok smo po pitanju dehidratacije namirnica malo ograničeni.
Sušenjem hrane ona čuva 80 odsto vode, što znači da, iako ovo nije dugotrajan metod kao zamrzavanje, ipak nije toliko loš odabir za čuvanje namirnica. S druge strane, sušeno voće tokom ovog procesa uglavnom sadrži dodati šećer.
Zaključak je, kako prenosi portal „Lepota i zdravlje“, da je ipak bolja opcija izabrati zamrznutu hranu, ukoliko smo već u mogućnosti da biramo.