U inat svima!

Novak Đoković je osvojio Rolan Garos. Da li sada, uprkos željama mnogih kritičara, konačno možemo da kažemo da je najveći teniser svih vremena (GOAT)?
Sputnik
Đoković je u Parizu osvojio 19. Grend slem titulu u karijeri, drugu na Rolan Garosu, čime je prišao na trofej od Rodžera Federera i Rafaela Nadala, koji imaju po 20.
Đoković je gromada – izgubio dva seta pa osvojio Rolan Garos!
Ne samo to, već je postao i prvi teniser koji je ikada osvojio barem po dve titule na svakom od četiri Grend slema, pošto Nadalu fali jedan sa Australijan opena, a Federeru jedan sa Rolan Garosa.
Novak, pored dve na Rolan Garosu, ima devet na Australijan openu, pet na Vimbldonu i tri na US openu.
Osvajanjem Rolan Garosa i Australijan opena ove godine, srpski teniser je napravio novi korak ka tome da osvoji „kalendarski slem“, odnosno da bude vlasnik sva četiri GS trofeja u istoj godini.
Đoković to nikada nije uspeo da uradi, iako je bio relativno blizu, ali je zato vlasnik popularnog „Nole slema“ – termina koji podseća na to da je osvojio četiri Slema u nizu. Nažalost ne u istoj godini.
​Samo dvojici tenisera je pre te 2016. pošlo za rukom da u isto vreme budu vlasnici titula u Melburnu, Parizu, Londonu i Njujorku – Donu Badžu i Rodu Lejveru.
Ni Federeru, ni Nadalu. Badžu davno pre Open ere 1938, a Lejveru 1962. i 1969. godine.
Imamo sreće. Živimo u vremenu Novaka Đokovića
Prilaskom na korak od Španca i Švajcarca po broju Grend slem titula, preostala dva konkurenta u borbi za GOAT-a, Novak je došao bliže penjanju na jedini stepenik koji mu je potreban da kritičarima jednom za svagda objasni ko je i šta je.
Odavno je postao rekorder po broju nedelja provedenih na prvom mestu ATP rang liste, te će od ponedeljka taj broj biti 325.
Nikada niko nije imao više bodova u jednom trenutku od Novaka (16.950) i niko nikada češće od njega nije bio na prvom mestu rang liste na kraju godine.
Novak je šest puta završavao godinu kao najbolji, isto koliko i Pit Sampras, ali, kako stvari stoje, rušenje i tog rekorda je samo pitanje vremena.
​Igrao je na šest ili više finala na svakom Slemu, igrao je triput uzastopno finale svakog Slema u jednom trenutku i ima tri niza od po tri titule na slemovima u nizu.
Apsolutni je rekorder Australijan opena sa devet osvojenih titula, a čak do dve je došao nakon što je u nekom trenutku spasao meč loptu (što je pored njega uradio samo još Lejver).
Srpski teniser je 2018. godine postao prvi teniser u istoriji sa takozvanim „Zlatnim mastersom“, odnosno sa svakom mogućom Masters titulom u svojim vitrinama.
Dve godine kasnije je pobošljao taj učinak, jer je nakon druge titule u Sinsinatiju postao jedini teniser u istoriji koji ima po barem dve titule sa svakog Mastersa.
Rekorder je po broju titula u jednoj godini sa šest iz 2015, kada je postavio i rekord po broju pobeda u sezoni sa 39.
Novak u Parizu ove godine ne samo da je Rafu udaljio od 21. Grend slema, čime bi priču o GOAT-u dodatno zakomplikovao, već je sprečio Španca da se izjednači u međusobnim susretima.
Srbin je uspeo da nadmudri analitičare i kladionice i poveća prednost nad Nadalom na 30-28, dok i protiv Federera, drugog najvećeg rivala, ima pozitivan učinak – 27-23.
Vredi podsetiti i da je „kralju šljake“ naneo tek ukupno treći poraz u istoriji Grend slema na kojem ima 13 titula – drugi Srbinovom zaslugom.
Uopšte ne razmatrajući razne razloge koji se ne tiču titula i statistike, zbog kojih bi GOAT trebalo da pripadne Novaku, jasno je da većina faktora ide u njegovu korist.
Većina, ali ne i svi – pa možda i onaj najbitniji, a to su Grend slem titule.
Vrlo je moguće da momak rođen 22. maja 1987. godine u Beogradu već ove sezone, na preostala dva Slema, prestigne Rodžera i Rafu.
Priča o GOAT-u često je donosila mnogo toga negativnog, pokušavajući da posvađa navijače dve ili tri zaraćene strane, s obzirom na to da su karijere i sve trojice bile i dalje u toku.
Jedini čovek na planeti za kojeg je nemoguće – moguće
Iako je možda i dalje pomalo nezahvalno pričati o temi o kojoj upravo čitate, činjenice se moraju sagledavati nezavisno od trenutka i lagodnosti.
Ako jedan od trojice igrača u konkurenciji za najvećeg ima praktično sve relevantne rekorde na svojoj strani, kakav onda zaključak može – odnosno, mora – da se izvuče?
Mediji sa Zapada, pre svih, nikada nisu želeli Novaka Đokovića na vrhu Mont Everesta. Nisu želeli, ali su ga dobili. I to konačno i bezrezervno možemo da zaključimo.
A tačku će staviti Novak Đoković – uskoro. Trenutno slavi šampionsku titulu na Rolan Garosu.
A šta uspesi Đokovića predstavljaju za Srbe u dijaspori, možete čuti iz ugla Stefana Popovića, glumca i voditelja koji je rođen u dalekoj Australiji. Ispričao nam je kako mu je Srđan Đoković poklonio skupocenu kartu u Melburnu, kao i šta ga je vratilo korenima, pa sada živi i radi u Srbiji.
Đoković je gromada – izgubio dva seta pa osvojio Rolan Garos!
Đoković: Ostvario sam san!
Pevaj Novače, slavi Srbijo! /video/
Komentar