Nova generacija naučnika pronalazi nove namirnice koje su i prijatne, zdrave i vrlo korisne za očuvanje srca — organa bez čijeg zdravlja je nemoguće govoriti o zdravlju, pa i opstanku čitavog organizma.
Naučnici svetskog glasa nedavno su došli do zaključka da srce i krvne sudove čuvaju — pistaći. Prema rezultatima opita, lekari su zaključili da je ovaj dodatak izvanredno koristan za kardiovaskularni sistem, a da se korist uvećava upravno srazmerno dobijenoj dozi.
Moguće je, pretpostavlja se, da je ovaj efekat povezan sa posebnom supstancom koja se nalazi u tim orašastim plodovima i koja značajno utiče na razmenu holesterola u organizmu.
Ranije se verovalo da su pistaći korisni zato što imaju masne kiseline, ali najnovija istraživanja su dokazala da postoji i nešto više, o čemu nauka tek treba da se izjasni.
Za sada, najtoplije preporučujemo da ove male zelene plodove uvrstite u svoj redovni meni, stavljajući ih u testo, sladolede, praveći marcipan masu od njih, ili grickajući ih onako, a la natur, dok se odmarate. Osim što će vas zasititi i oplemeniti svako jelo svojom prefinjenom aromom, sačuvaće i vaše srce, a time i realnu, biološku mladost organizma, prema kojoj su sva druga podmlađivanja samo bleda „kozmetička“ zavaravanja.
Samo da podsetimo: rezultati opita sa pistaćima prevazišli su i najsmelija očekivanja više od 7 puta!
Kako još uticati na podmlađivanje srca?
Višnja
Američki istraživači su nedavno dokazali da svakodnevno konzumiranje višanja ne samo da snižava holesterol, nego i smanjuje rizik od mogućnosti da „zaradite“ dijabetes i artritis.
Najbolja je bez sumnje sveža višnja, ali je dobra i kao kuvana, slatko, džem, kompot, u kolačima. Ona ima svoje prednosti zbog kojih je treba uzimati tokom čitave godine. Što su višnje tamnije i sočnije, to su vrednije za vas. Između ostalog i zato što njen pigment, bojene materije, tačnije antocijani, deluju još i kao prevencija kancera.
Svakodnevna šolja čaja od vaše omiljene biljke sa kašičicom slatkog od višanja ujutru, odmah posle ustajanja, učiniće lepšim vaš dan i biti odličan zalog zdravlja i mladosti tokom dužeg vremena.
Borovnica
Istraživanja Ministarstva poljoprivrede SAD pokazuju da je borovnica veoma bogata pterostilbenom — antioksidantom koji se nalazi i u grožđu i u crnom vinu.
Kako smatraju naučnici, ta materija ima moć da u organizmu stimuliše metabolizam holesterola i da smanjuje broj štetnih molekula. Po snazi delovanja, efekat od upotrebe tog izuzetno zdravog bobičastog voća može se, kako tvrde lekari, uporediti sa delovanjem najboljih farmaceutskih preparata.
Orah
U orahu ima posebnih materija koje se uspešno bore sa holesterolom. Svakodnevno korišćenje oraha — dovoljno je da ih pojedete samo nekoliko — sačuvaće vaše srce. Ako ga jedete sa medom, orah će ispoljiti snažno podmlađujuće delovanje na nivou žlezda sa unutrašnjim lučenjem, to jest na hormonalnom nivou, ali nema razloga da preterujete — umerenost je i u ovom slučaju zakon.
Previše oraha može da dovede do povećanja vaše telesne težine, a ako ste vegetarijanac, onda ih uzimajte više, jer vam daju dragocene belančevine.
Pasulj
Tradicionalno omiljeno srpsko jelo — pasulj, ima brojne prednosti. Između ostalog, dokazano je da povećava izdržljivost i intelektualne sposobnosti. Ali danas je pasulj u fokusu pažnje kao sjajno sredstvo za izbacivanje holesterola. Eksperiment američkog eksperta Džejmsa Andersona je dokazao da je 300 grama kuvanog pasulja dovoljno da se holesterol snizi za 20 odsto — i to tokom 3 nedelje!