00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Hemikalija iz crne čokolade može da uspori starenje?

CC0 / Unsplash / Čokolada
Čokolada - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2025
Pratite nas
Hemikalija pronađena u tamnoj čokoladi mogla bi pomoći u usporavanju starenja, smatraju naučnici. Studija je proučavala nivoe teobromina - materije koja se nalazi u kakaovcu - u krvi i uporedila ih s markerima biološkog starenja, koji pokazuju koliko je telo staro u smislu zdravlja i funkcija, a ne godina života.
Iako stručnjaci ne bi savetovali ljudima da jedu više čokolade, rekli su da bi nalazi mogli pomoći u otkrivanju svakodnevnih namirnica koje sadrže tragove zdravijeg i dužeg života.
Teobromin je relativno neistraženi prehrambeni fitonutrijent koji je povezan sa zdravstvenim prednostima i produženim životnim vekom, rekli su naučnici, prenosi agencija DPA.
Međutim, sprovedeno je ograničeno istraživanje o njegovom uticaju na ljude. Analiza, koju su sproveli stručnjaci s Kings Koledža u Londonu, obuhvatila je 509 ljudi u Britaniji i 1160 ljudi iz studije Kora u Nemačkoj.
Naučnici su rekli da su pronašli "značajnu povezanost" između nivoa teobromina u krvi i sporijeg biološkog starenja.

Vrlo uzbudljivo otkriće

"Ovo je vrlo uzbudljivo otkriće, a sledeća važna pitanja su šta stoji iza ove povezanosti i kako možemo dalje istražiti interakcije između prehrambenih metabolita i našeg epigenoma. Ovaj pristup mogao bi nas dovesti do važnih otkrića o starenju, i šire, o uobičajenim i retkim bolestima", rekao je vodeći naučnik na Kings Koledža u Londonu Ramy Sad, koji je ujedno i doktor kliničke genetike.
"Naša studija pronalazi veze između ključne komponente tamne čokolade i dužeg ostajanja mlađima. Iako ne kažemo da bi ljudi trebali jesti više tamne čokolade, ovo istraživanje nam može pomoći da shvatimo kako svakodnevna hrana može sadržavati tragove za zdraviji i duži život", kaže Jordana Bel, profesor epigenomike na Kongs Koledžu u Londonu.
Istraživači su takođe testirali druge molekule pronađene u kakau i kafi, ali sugerišu da je učinak specifičan za teobromin. Tim sada istražuje je li učinak na biološko starenje jedinstven za teobromin ili materija stupa u interakciju s drugim hemikalijama u tamnoj čokoladi, poput polifenola. Polifenoli su snažni antioksidansi koji se nalaze i u voću, povrću, čaju, kafi i vinu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala