https://lat.sputnikportal.rs/20251212/hemikalija-iz-crne-cokolade-moze-da-uspori-starenje-1193625859.html
Hemikalija iz crne čokolade može da uspori starenje?
Hemikalija iz crne čokolade može da uspori starenje?
Sputnik Srbija
Hemikalija pronađena u tamnoj čokoladi mogla bi pomoći u usporavanju starenja, smatraju naučnici. Studija je proučavala nivoe teobromina - materije koja se... 12.12.2025, Sputnik Srbija
2025-12-12T22:51+0100
2025-12-12T22:51+0100
2025-12-12T22:51+0100
nauka i tehnologija
nauka i tehnologija
društvo
izumi i otkrića
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112274/28/1122742844_0:60:3429:1989_1920x0_80_0_0_53f866bdd38e2d57a4d2ae836921ed6d.jpg
Iako stručnjaci ne bi savetovali ljudima da jedu više čokolade, rekli su da bi nalazi mogli pomoći u otkrivanju svakodnevnih namirnica koje sadrže tragove zdravijeg i dužeg života. Teobromin je relativno neistraženi prehrambeni fitonutrijent koji je povezan sa zdravstvenim prednostima i produženim životnim vekom, rekli su naučnici, prenosi agencija DPA. Međutim, sprovedeno je ograničeno istraživanje o njegovom uticaju na ljude. Analiza, koju su sproveli stručnjaci s Kings Koledža u Londonu, obuhvatila je 509 ljudi u Britaniji i 1160 ljudi iz studije Kora u Nemačkoj. Naučnici su rekli da su pronašli "značajnu povezanost" između nivoa teobromina u krvi i sporijeg biološkog starenja. Vrlo uzbudljivo otkriće "Naša studija pronalazi veze između ključne komponente tamne čokolade i dužeg ostajanja mlađima. Iako ne kažemo da bi ljudi trebali jesti više tamne čokolade, ovo istraživanje nam može pomoći da shvatimo kako svakodnevna hrana može sadržavati tragove za zdraviji i duži život", kaže Jordana Bel, profesor epigenomike na Kongs Koledžu u Londonu.Istraživači su takođe testirali druge molekule pronađene u kakau i kafi, ali sugerišu da je učinak specifičan za teobromin. Tim sada istražuje je li učinak na biološko starenje jedinstven za teobromin ili materija stupa u interakciju s drugim hemikalijama u tamnoj čokoladi, poput polifenola. Polifenoli su snažni antioksidansi koji se nalaze i u voću, povrću, čaju, kafi i vinu.Pogledajte i:
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112274/28/1122742844_349:0:3080:2048_1920x0_80_0_0_6ef5e54a897df5310ddab379d53e0fc6.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
nauka i tehnologija, društvo, izumi i otkrića
nauka i tehnologija, društvo, izumi i otkrića
Hemikalija iz crne čokolade može da uspori starenje?
Hemikalija pronađena u tamnoj čokoladi mogla bi pomoći u usporavanju starenja, smatraju naučnici. Studija je proučavala nivoe teobromina - materije koja se nalazi u kakaovcu - u krvi i uporedila ih s markerima biološkog starenja, koji pokazuju koliko je telo staro u smislu zdravlja i funkcija, a ne godina života.
Iako stručnjaci ne bi savetovali ljudima da jedu više čokolade, rekli su da bi nalazi mogli pomoći u otkrivanju svakodnevnih namirnica koje sadrže tragove zdravijeg i dužeg života.
Teobromin je relativno neistraženi prehrambeni fitonutrijent koji je povezan sa zdravstvenim prednostima i produženim životnim vekom, rekli su naučnici, prenosi agencija DPA.
Međutim, sprovedeno je ograničeno istraživanje o njegovom uticaju na ljude. Analiza, koju su
sproveli stručnjaci s Kings Koledža u Londonu, obuhvatila je 509 ljudi u Britaniji i 1160 ljudi iz studije Kora u Nemačkoj.
Naučnici su rekli da su pronašli "značajnu povezanost" između nivoa teobromina u krvi i sporijeg biološkog starenja.
"Ovo je vrlo uzbudljivo otkriće, a sledeća važna pitanja su šta stoji iza ove povezanosti i kako možemo dalje istražiti interakcije između prehrambenih metabolita i našeg epigenoma. Ovaj pristup mogao bi nas dovesti do važnih otkrića o starenju, i šire, o uobičajenim i retkim bolestima", rekao je vodeći naučnik na Kings Koledža u Londonu Ramy Sad, koji je ujedno i doktor kliničke genetike.
"Naša studija pronalazi veze između ključne komponente tamne čokolade i dužeg ostajanja mlađima. Iako ne kažemo da bi ljudi trebali jesti više tamne čokolade, ovo istraživanje nam može pomoći da shvatimo kako svakodnevna hrana može sadržavati tragove za zdraviji i duži život", kaže Jordana Bel, profesor epigenomike na Kongs Koledžu u Londonu.
Istraživači su takođe testirali druge molekule pronađene u kakau i kafi, ali sugerišu da je učinak specifičan za teobromin. Tim sada istražuje je li učinak na biološko starenje jedinstven za teobromin ili materija stupa u interakciju s drugim hemikalijama u tamnoj čokoladi, poput polifenola. Polifenoli su snažni antioksidansi koji se nalaze i u voću, povrću, čaju, kafi i vinu.